Pyhärannan, Vehmaan, Taivassalon ja Kustavin seurakuntien mahdolliset liitossuunnat selvitetään

0
Vehmaalla lisähaasteen tuo tarve korjata viipymättä kulttuurihistoriallisesti arvokas Pyhän Margareetan kirkko aineellisten vahinkojen välttämiseksi.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli käynnisti seurakuntarakennetta koskevan esiselvityksen Nousiaisten rovastikunnassa. Selvitys koskee neljää seurakuntaa: Pyhäranta, Vehmaa, Taivassalo ja Kustavi. Selvitys tehdään, koska seurakunnissa on taloudellisia ja toiminnallisia haasteita.

Esiselvityksen tekee Kankaanpään seurakunnan talousjohtaja, organisaatiokonsultti Keijo Haavisto . Selvityksen pitäisi olla valmis viimeistään 5. joulukuuta.

Tuomiokapitulin keskiviikkoisen kokouksen pöytäkirjassa Vehmaan ja Pyhärannan tilanteen kerrotaan olevan akuutti, koska suurin osa henkilöstöstä on osa-aikaisia, henkilöstö on vähennetty minimiin ja toimintoja on jouduttu supistamaan merkittävästi. Kummassakaan seurakunnassa ei ole vakinaista kirkkoherraa eikä talouspäällikköä, eikä kirkkoherran virkoja voida taloustilanteen takia täyttää. Vehmaalla lisähaasteen tuo tarve korjata viipymättä kulttuurihistoriallisesti arvokas Pyhän Margareetan kirkko aineellisten vahinkojen välttämiseksi.

Pyhärannan kirkkoneuvosto päätti huhtikuussa käynnistää vuoden 2023 aikana seurakuntajaon muutosneuvottelut lähiseurakuntien kanssa. Valmiita seurakuntaliitokseen seurakunnassa oltaisiin vuoden 2025 alusta. Tuomiokapituli ei kuitenkaan ollut keskiviikkoisessa kokouksessaan tietoinen siitä, että onko neuvotteluja vielä käynnistetty.

Vehmaalla puolestaan päätettiin viime vuoden marraskuussa, että tuomiokapitulin avustuksella käynnistetään neuvottelut, joihin kutsutaan esimerkiksi Mynämäen, Maskun, Nousiaisten, Taivassalon ja Kustavin seurakunnat. Vehmaan seurakunta on kiinnostunut yhteistyöstä yhden, esimerkiksi Mynämäen, tai useamman seurakunnan kanssa.

Kustavissa ja Taivassalossa on jo pitkään ollut yhteinen kirkkoherra, joka on samalla ollut seurakuntien ainut pappi. Seurakunnissa on lähes kokonaan yhteinen henkilöstö.

Tuomiokapitulin kokouksen pöytäkirjan mukaan Taivassalon seurakunta on vuosina 2019–2022 täyttänyt kriisiytyvän seurakunnan kriteerit tilikauden tuloksen osalta. Kustavin ja Taivassalon seurakunnan talouden ylläpidon keskeinen väline on ollut kiinteän omaisuuden myyminen.

Tuomiokapituli on huolissaan henkilöstön jaksamisesta Pyhärannan, Vehmaan, Taivassalon ja Kustavin seurakunnissa. Tekijöitä on vähän ja sijaisiin ei ole varaa.

Esiselvityksessä kartoitetaan seurakuntien toiminta ja taloudellinen tila, kartoitetaan mahdolliset liitosseurakunnat ja laaditaan esitys mahdollisista liitossuunnista ja liitosaikataulusta.

Iida Kauppi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän