Roosa nauha -keräys alkaa tänään

0
Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen Vakka-Suomen paikallisosaston aktiivit Heimo Peltonen, Elisa Kivi-Jalonen, Esko Tähtinen, Annikki Torppa, Tarja-Liisa Kukkonen ja Eeva-Liisa Isoheiko toivovat aktiivista osallistumista niin Roosa nauha -keräykseen kuin paikallisosaston tuleviin vuosijuhliin.

Tänään torstaina alkaa perinteinen Roosa nauha -keräys. Keräyksen tuotolla Syöpäsäätiö tukee syöpätutkimusta ja syövän ehkäisyä sekä turvaa sairastuneille tukipalveluja. Roosa nauhojen myyntiin osallistuu myös Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen Vakka-Suomen paikallisosasto.

– Viime vuonna otimme myyntiin 500 Roosa nauhaa ja ne loppuivat kesken, joten tälle vuodelle olemme tilanneet 700 myytävää Roosa nauhaa, selvitti paikallisosaston toimiston, Ystävän Tuvan, vetäjä Tarja-Liisa Kukkonen.

Ystävän Tuvan lisäksi paikallisosaston edustajat myyvät Roosa nauhoja tämän viikon perjantaina ja lauantaina Uudenkaupungin S-marketin aulassa sekä Uudenkaupungin Syysmarkkinoilla lokakuussa.

– Lisäksi meidän hankkimia Roosa nauhoja on ostettavissa muun muassa syöpätautien poliklinikalta, Järven Kello ja Kulta -liikkeestä ja tietysti paikallisosaston vuosijuhlasta, kertoi osaston johtokunnan puheenjohtaja Esko Tähtinen.

Muuten Roosa nauhan voi hankkia useimmista päivittäistavarakaupoista ja marketeista.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Vakka-Suomen paikallisosasto täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Puolessa vuosisadassa on moni asia muuttunut.

– Vuosikymmeniä sitten syöpädiagnoosin saaminen oli lähes sama kuin kuolemantuomio. Onneksi syöpätautien tutkimus ja hoito on edistynyt valtavasti ja kuolleisuus sitä kautta laskenut. On hyvä tietää se että Turun yliopistollinen keskussairaala on syövän hoidossa ja tutkimuksessa maailman huippua, totesi Tähtinen.

Kaikilta osin sairautta ei kuitenkaan ole vielä voitettu ja siksi tarvitaan panostuksia hoitojen, laitteistojen ja henkilökunnan osaamisen kehittämiseen.

Suomessa syöpään sairastuneiden kuntoutus alkoi 1970-luvulla ja saattohoitoon panostaminen 1980-luvulla. Seuraavina vuosikymmeninä alkoivat syöpäseulonnat ja vertaistukiryhmät.

– Vertaistuki on syöpään sairastuneelle ja hänen läheiselleen arvokas asia. Vakka-Suomen paikallisosastolla on oma vertaistukiryhmä Etuset eturauhassyöpään sairastuneille sekä rintasyöpäpotilaiden vertaistukiryhmä Rintaryhmä. Ryhmien toimintaan ovat kaikki tervetulleita, toivottivat paikallisosaston johtokunnan jäsenet Heimo Peltonen ja Eeva-Liisa Isoheiko.

Uudenkaupungin toimiston Ystävän Tuvan rinnalle avattiin viime viikolla paikallistoimisto Laitilaan. Ystävän Portin ovet ovat avoinna kerran viikossa. Aukioloaikoja on tarkoitus lisätä kun toimintaa löytyy lisää vapaaehtoisia. Toimistoista saa mm. tietoa paikallisosaston toiminnasta, korvausasioista ja kuntoutuskursseille hakeutumisesta.

Syöpäyhdistyksen juhlat pidetään 8. lokakuuta kulttuurikeskus Crusellissa. Juhlassa puhuvat Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimitusjohtaja Ville Viitanen, Tyksin toimialajohtajaa Sirkku Jyrkkiö sekä Vakka-Suomen paikallisosaston puheenjohtaja Esko Tähtinen

Musiikista huolehtivat moninkertainen harmonikkamestari Satu Sarkoranta , laulaja ja näyttelijä Lauri Ketonen sekä Stonewall yhtye. Lisäksi lavalla nähdään tanssiurheiluseura Boleron nuorien kilpatanssiparien esityksiä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sen alussa on kahvitarjoilu.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän