Some ei korvaa lehtiä

0

Vielä muutama vuosi näytti siltä, että perinteinen media ja etenkin paperilehdet ovat mennyttä maailmaa. Niin ei ole käynyt. Kansallisen Mediatutkimuksen 2023 mukaan yli 15-vuotiaista suomalaisista 96 prosenttia lukee sanomalehtiä. Sanomalehdillä tarkoitetaan maakuntalehtien lisäksi myös paikallislehtiä.

Painettua sanomalehteä lukee 52 prosenttia, digitaalisena sanomalehtisisältöjä lukee 88 prosenttia suomalaisista. Uutismedian digitaalinen käyttö on nyt ensimmäistä kertaa painettua yleisempää kaiken ikäisten keskuudessa. Paperilehtiä luetaan kuitenkin yhä niin paljon, ettei niiden julkaiseminen ole ihan heti loppumassa.

Uudenkaupungin Sanomien lukijamäärä on jopa kasvanut kahtena vuotena peräkkäin. Viime vuodesta lukijamäärämme on kasvanut 15 prosentilla, mikä on aikamoinen määrä tänä aikana, kun ihmisten vapaa-aikaa kuluu myös erilaisten verkkosisältöjen, sosiaalisen median, suoratoistopalveluiden ja podcastien parissa.

Tätä kehitystä voi tulkita niin, ettei sosiaalinen media sittenkään ole se kanava, josta ihmiset kokevat saavansa tietoa. Algoritmin määrittelemä uutisvirta tarjoaa vajavaisen kuvan maailmasta. Tilanne on vastaava kuin ruokakaupasta saisi vain pullaa, mutta ei leipää.

Myös lukijoiden mediakritiikin taito on kehittynyt. Ihmiset erottavat yhä paremmin narratiivit, sepitetyt tarinat, ja valeuutiset. Vaikka lukijat eivät ole aina täysin tyytyväisiä sanomalehtiinkään, ne tarjoavat sittenkin suhteellisen kattavan ja luotettavan uutispaketin. Uutismedian liiton tuoreen tutkimuksen mukaan kolme neljäsosaa Suomen aikuisväestöstä pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavina.

Sosiaaliseen mediaan verrattuna perinteinen media on moninkertaisesti luotettavampi lähde. Somessa kuka tahansa voi leikkiä asiantuntijaa. Onneksi yhä useampi ymmärtää, että myös sillä on merkitystä, kuka tai mikä taho on tiedon lähde.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän