Syysomenat kannattaa teettää mehuksi ennen kuin ne ovat täysin kypsiä

0
Paavo Takalo on tuttu kävijä Kalannin mehuasemalla. Taustalla Merja Airio.

Santtiossa asuva Paavo Takalo käy joka vuosi Kalannin mehuasemalla teettämässä omenatuoremehua.

– Lapsenlapset sanovat, että pappan mehu on maailman parasta, sitä pitää heti hakea, kun he tulevat käymään. Viime vuonna toin tänne mehuasemalla 160 kiloa omenoita, Takalo kertoo.

Tänä vuonna omenasaalis jäi tavallista pienemmäksi, sillä omat puut tuottivat huonosti. Naapurista saatiin onneksi vähän lisää ja mehuaseman laariin kaadettiin 41 kiloa punaposkisia herkkuja. Vajaan tunnin kuluttua Takalo lähti kotiin mukanaan 30 litraa pastöroitua, hyvin säilyvää tuoremehua. Mehusatsin hinnaksi tuli 44 euroa.

– Meille ei juuri muuta mehua osteta. Tämä säilyy hyvin varastossa. Siellä ei ole lämmitystä, mutta pakkasvahti on, ettei mehu jäädy.

Peteksentien varressa toimivaa mehuasemaa ylläpitää Kalannin Martat yhdessä MTK-Vakan kanssa. Asema on avoinna syyskuun alusta lokakuun puoleenväliin ja sinne pääsee ajanvarauksella.

– Olemme täällä kuutena päivänä viikosta. Kun aika varataan, asiakkaan pitää tietää, kuinka paljon omenoita hän on tuomassa ja halutaanko, että mehu pastöroidaan, Merja Airio Kalannin Martoista kertoo.

Mehun valmistaminen käy nopeasti. Omenat kaadetaan isoon kaukaloon, josta ne kulkevat liukuhihnalla raastimeen. Raaste putoaa koneen toiselle puolelle, missä se pakataan metallikehikkoon liinan sisään. Kuusi kehikkoa kerrallaan työnnetään puristimeen, jossa raastettu omenamassa puristuu kuivaksi.

Mehu valuu saaviin, josta se kauhotaan ämpäreihin ja viedään pastörointilaitteeseen. Siellä mehu kuumennetaan noin 74-asteiseksi – yli 83 asteessa vitamiinit alkavat tuhoutua – ja valutetaan korkilla varustettuihin kolmen litran muovipusseihin.

– Paras mehu tulee vielä hiukan raaoista syysomenoista. Pehmeitä kesäomenoita voi olla vähän mukana, mutta ei pelkästään.

Airion sanat konkretisoituvat saman tien, kun seuraavan asiakkaan tuomat omenat päätyvät puristimeen: mukana olleista kesäomenoista tehty raaste purskahtelee vauhdilla ja pitkälle pitkin seiniä ja ikkunoita ja selittää, miksi mehuntekijät ovat pukeutuneet päästä varpaisiin suojavaatteisiin.

Mätiä tai muumiotautisia omenoita mehuasemalle ei saa tuoda, mutta rupisuus ei haittaa. Omenoiden joukkoon voi lisätä esimerkiksi porkkanaa, päärynöitä, aroniaa tai viinirypäleitä, joista on poistettu ranka.

Kotona mehun voi säilyttää viileässä ja pimeässä tai pakastaa. Mehuaseman pusseissa pakastaminen ei onnistu, joten mehu on pakastamista varten siirrettävä uusiin astioihin.

– Saksalainen pussinvalmistaja tosin lupaa, että mehu säilyy huoneenlämmössä tässä pussissa. Itse en ole arvannut kokeilla, säilytän mehut viileässä.

Pirkko Varjo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän