Talouden sopeuttaminen ja säästöt

0

Ostopalveluiden karsinta. Kaikki ostopalvelut tarkasteluun ja vain ”pakolliset” jätetään. Tästä on kokemusta 90-luvun laman ajoilta silloisessa kotikunnassani, yllättävän paljon säästöjä.

Avustusten karsinta. ”Kunnan avustuksissa on lähes poikkeuksetta sellaista avustustoimintaa, joka ei ole pakollista, eikä välttämättä enää edes tasapuolista kaikki kuntalaiset huomioon ottaen – tästä esimerkkinä tieavustukset. Vuosittain järjestettävän festivaalin tukeminen säännöllisesti kunnan tuella on tosi asiassa kyseenalaista yritystukea, vaikka järjestäjänä olisi yhdistys.” E.L. FCG.

Kaupungin varikosta luopuminen. ”Uskotaan, että kunnan välittömään järjestämisvastuuseen kuuluu oman varikon ja varaston ylläpito ja miehitys samalla, kun vannotaan oman kaluston paremmuuteen ja välttämättömyyteen.” E.L.

Kiinteistömassan supistaminen/tilankäytön tehostaminen.

Päiväkotiverkon karsinta. Kun ei ole lapsia niin ei ole. Noin 100 lapsen vuosittaisella syntyvyydellä varhaiskasvatuksen lapsimäärä on n. 600. >100 lasta on kotihoidon tuen piirissä (verottajan tieto), yksityinen varhaiskasvatus mahdollistaa yli sadan lapsen sijoittumisen palvelusetelin piiriin (mikähän mahtaa olla varhaiskasvatuspäivän hinta Wintterissä?) ja kaikki lapset (25%) eivät ole varhaiskasvatuksen piirissä. Kunnallisen varhaiskasvatuksen tarpeeksi jää < 400 lasta, vuonna 2022 kunnallisia varhaiskasvatuspaikkoja oli 708. Lapsia oli kunnallisessa varhaiskasvatuksessa 498, joista yli puolet (276) alle 35 tuntia viikossa. Täyttöasteet/käyttöasteet esille. Kouluverkon karsinta. Kytkeytyy edelliseen viiveellä. Oppilasmäärä laskee asteittain. Lopputulemana 100 lapsen ikäluokka tarkoittaa peruskouluun 900 lasta, joista 800 sijoittuu Wintteriin. Tarvitaan siis yksi muu koulu, tällä hetkellä kouluja on yhtenäiskoulun lisäksi viisi. Ryhmäkoon kasvattaminen opetustoimessa. OAJ on esittänyt perusopetuksen ryhmäkoolle lakiin kirjattavaa kattoa max. 20 oppilasta/luokilla 3–9. Ugissa ryhmäkoko on talousarviokirjan mukaan 15 oppilasta. ”Hankehumpan” karsinta opetustoimessa. Perusopetuksen hankkeisiin kului 2021 438 euroa/oppilas. Keskiarvo vertailutyhmässä oli 155 euroa/oppilas. Ari Saastamoinen kaupunginvaltuutettu

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän