Tärkeintä ei ole hinta vaan tarina

0
Pirkko Arstila on saanut todennäköisesti itävaltalaista vuoristomaisemaa esittävän taulun isältään.

Galleria ja taidelainaamo Horisontissa avautuu tänään illalla näyttely, joka esittelee taidetta kotien kätköistä. Näyttelyn idean keksi Pirkko Arstila.

– Nyt kun Uudessakaupungissa on jo avattu kodit ja puutarhat, niin miksi emme kurkistaisi myös taiteeseen. Millaista taidetta uusikaupunkilaisilla on kotien kätköissä, kuvaili Pirkko Arstila.

– Teoksilla ei välttämättä ole suurta rahallista arvoa, mutta omistajilleen ne ovat usein korvaamattomia monestakin syytä. Näitä syitä tässä näyttelyssä valottaa teosten vieressä oleva, omistajan kirjoittama pieni tarina, lisäsi Arstila.

Hän itse on tuonut näyttelyyn kolme erilaista taideteosta. Yksi niistä on vuoristomaisemaa esittävä maalaus.

– Tämän taulun on omistanut isänäitini Anni Kritz, joka oli puoliksi itävaltalainen. Hän piti Uudessakaupungissa ravintola Vallilaa ja taulu on riippunut aikoinaan ravintolan seinällä. Isäni muisti taulun olleen jossain vaiheessa myös hänen huoneensa seinällä ja hän sai siitä paljon iloa. Isäni nimittäin sairasti nuorena polion ja joutui olemaan pitkään vuoteenomana. Nyt teos on minun makuuhuoneessa nukutustauluna.

– Se on jäänyt arvoitukseksi kuka taulun on maalannut. En usko taulun olevan järin arvokas, mutta minulle se on tärkeä perhehistoriansa takia, Pirkko Arstila kertoi.

Kun taulu tai muu taide-esine on kodissa pitkään, syntyy sen ympärille omia tarinoita. Yksi hellyttävimmistä Horisontissa esillä olevista tarinoista liittyy noin sata vuotta vanhaan koiratauluun.

– Taide kuuluu kaikille ja meidän kodissa tämä Fix koiraa esittävä taulu on perheen koirien oma. Taulun ripustuskorkeus on vaihdellut koiriemme säkäkorkeuden mukaan. Nyt taulu on melkein lattianrajassa, jotta Fix ja koirani Mökö voivat seurata toisiaan, hymyili Hiltu Sallinen.

Galleria Horisontissa on esillä taideteoksia paristakymmenestä kodista. Taulujen lisäksi nähtävillä on myös veistoksia. Avajaiset pidetään tänään torstaina kello 18. Silloin voi kuulla lisää teoksiin liittyviä henkilökohtaisia tarinoita. Galleria-taidelainaamo Horisonttiin on vapaa pääsy.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän