Teatterin syksy alkaa vauhdikkaalla farssilla

0

Uudenkaupungin teatterin syyskauden ensi-iltana nähdään vauhdikas farssi ”Kuin tuhka tuuleen”.

– On pitkä aika siitä, kun olemme Uudenkaupungin teatterin lavalla nähneet näin tiivistä komiikkaa. Teksti on sujuvaa tykitystä alusta loppuun, kuvaili teatterinjohtaja ja näytelmän ohjauksesta vastaava Jari Luolamaa.

Samalla näytelmä tuo yhteen suuren joukon kaupunkilaisille tuttuja näyttelijöitä. Yleisön nauruhermoja ovat revittelemässä Emma Itäranta, Eija Korhonen, Santtu Käkönen, Irmeli Laiho-Andersson, Jani Laine, Lea Myllymäki, Jouko Mäenpää, Jari Turunen sekä uutena kasvona Joni Pietiläinen.

– Olen aina sanonut, että sitten kun tulee vastaan hyvä teksti, joka on hauska ja jossa on mukana hahmo, jolla on minimaalinen määrä vuorosanoja, olen mukana. Nyt nämä kolme toivetta toteutuivat, hymyili Pietiläinen.

Pietiläinen ja Santtu Käkönen esittävät näytelmässä henkivartijoita, joiden tavaramerkki ei suinkaan ole äly.

Näytelmän tapahtumapaikkana on hautaustoimisto, Hallamaa, Hallamaa & Kumppani. Kahden vanhapiikasisaruksen ja heidän veljenpoikansa pyörittämä bisnes sujuu huonosti, kuolleisuuden kehitys ei ole riittävä ja konkurssi uhkaa. Tilanteeseen tuo yllättäen eloa äveriäs asiakas rapakon takaa.

– Näyttelijöille teksti on siinä mielessä vaativa, että se etenee vauhdikkaasti, eikä näyttelijällä ole aikaa empiä tai pohtia. Lisähaasteen on tuonut se, että meidän porukassa on niin taitavia näyttelijöitä, että itselläkin on koko ajan pokassa pitelemistä, kertoi vanhapiikasisarta esittävä Irmeli Laiho-Andersson.

– Pidän kuitenkin todella paljon tämäntyyppisten näytelmien tekemisestä ja uskon, että myös yleisö tulee pitämään.

Rauli Jokelinin ja Panu Raipian vuonna 2004 käsikirjoittamaa näytelmää on esitetty teattereissa ympäri Suomen ja se on saanut kaikkialla hyvän vastaanoton.

– Usein näytelmissä on liikaa tekstiä tai niissä selitetään asioita liikaa. Tässä näytelmässä ei sitä ongelmaa ole. Teksti istuu hyvin myös tähän päivään, vaikka sillä on ikää jo parikymmentä vuotta, totesi ohjaaja Luolamaa.

”Kuin tuhka tuuleen” -näytelmän ensi-ilta on lauantaina 23. syyskuuta. Esityksiä on kaikkiaan yhdeksän.

Lavastuksesta vastaa Jari Luolamaa, valosuunnittelusta Lasse Onninen , äänisuunnittelusta Jari Luolamaa ja Janne Vuorinen sekä puvustuksesta Katja Laine.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän