Terveisiä Taivassalon seurakunnasta

0

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on tiedotteessaan ilmaissut huolensa Taivassalon seurakunnan taloudellisesta tilanteesta ja henkilöstön kuormittumisesta. Asioista on keskusteltu myös kasvokkain, mutta välillä tuntuu, että emme täysin ymmärrä toisiamme.

Taivassalon seurakunta on investoinut tulevaisuuteen keskittämällä toimintansa uuteen seurakuntakeskukseen, kirkkoon ja leirikeskukseen. Seurakuntakeskuksesta haluttiin paikka, joka mahdollistaa toiminnat vauvasta vaariin. Tilat ovatkin vireyttäneet toimintaa, ja seurakunnan toimintojen lisäksi tilat ovat käytössä eri yhdistyksillä sekä perhejuhlissa. Käyttöaste on jopa ylittänyt odotukset. Vanhat korjausvelkaiset kiinteistöt, seurakuntatalo ja pappila, saatiin myytyä ja ne ovat käytössä uusilla omistajilla. Seurakuntakeskuksen 5 miljoonan euron kustannuksista on pieni, itsenäinen seurakuntamme hoitanut jo 3,2 miljoonaa.

Seurakunnalla on mainittava maa- ja metsäomaisuus. Osa tästä on muutettu seurakuntalaisia palvelevaan toiminnalliseen muotoon uusien toimitilojen muodossa. Seurakunnan tonttivuokralaisille tarjottiin mahdollisuus lunastaa tontti omaksi. Tontteja ei ole missään vaiheessa tarjottu yleiseen myyntiin. Toteutuneista tuotoista osa käytettiin seurakuntakeskusinvestointiin ja osa sijoitettiin rahastoihin. Tällä hetkellä rahastoissa on sijoitettuna noin 1,4 miljoonaa euroa ja korkotilillä 0,3 miljoonaa. Kumulatiivista ylijäämää taseessa on noin 1,7 miljoonaa. Tarvittaessa rahastot ovat helposti siirrettävissä käteiskassaan.

Vastoin tuomiokapitulin tiedotetta, seurakunnalla ei ole vaikeuksia selviytyä menoistaan. Yksi kriisiytyvän seurakunnan talouden mittareista on maksuvalmiusluku. Eli jos kaikki tulovirrat pysähtyisivät, kauanko pärjättäisiin. Taivassalon seurakunnan maksuvalmius on 1039 päivää. Kriisiytyvässä seurakunnassa luku on alle 90 päivää.

Varaa sijaisiin seurakunnalla on, mutta haasteellista on löytää sijaisia. Tämä ongelma on tiedostettu koko rovastikunnassa. Taivassalon seurakunta tekee hedelmällistä yhteistyötä Kustavin seurakunnan kanssa. Tästä viimeisimpänä esimerkkinä, kun saamme jatkossakin ostaa kanttorin työpanoksen Kustavin seurakunnalta. Kun asiat sujuvat ja keskusteluyhteys säilyy, tulee työtkin hoidettua. Yhteisvirat ja yhteistyö on meillä todettu hyvin toimivaksi ja mielellämme kerromme kokemuksia myös tuomiokapitulin suuntaan. Keskustelujen perusteella tällä hetkellä meillä on erittäin motivoitunut ja tyytyväinen henkilöstö.

Taivassalon seurakunnan kirkkoneuvosto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän