Terveyskeskuksista vääntöä

0

Aluevaltuustolla on edessä rankka syksy. Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) on jo nyt aloittanut säästökuurin. Varhan pitäisi pelkästään tänä vuonna kuroa noin 36 miljoonan euron säästöt. Aluehallitus päättikin jo, että vuokratyövoimaa vähennetään ja yksityisiä vuokratiloja karsitaan. Myös Kustavin terveysasema on ainakin alkusyksyn kiinni, koska henkilöstöä ei ole riittävästi.

Edessä ovat kaikkein vaikeimmat päätökset. Aluevaltuuston pitää tänä syksynä hyväksyä palvelustrategia ja sen myötä myös palveluverkko. Vakkasuomalaisten aluevaltuutettujen pitäisi olla nyt hereillä, sillä poliittinen vääntö asiasta on jo käynnistynyt. Sen aloitti Turun apulaispormestari Mirka Muukkonen (vas.), joka vaati Varissuolle uutta sote-keskusta. Muukkonen vetosi Varissuon asukasmäärään. Hän perusteli Turun tarpeita sillä, että monessa kaupunginosassa on enemmän asukkaita kuin Varhan pienemmissä kunnissa (TS 18.9.). Tottahan se on: Varissuolla on enemmän asukkaita kuin esimerkiksi Vehmaalla, Kustavissa tai Laitilassa.

Jos palveluverkon mittarina olisi vain asukasmäärä, meille Vakka-Suomeen jäisi vain yksi terveyskeskus, tänne Uuteenkaupunkiin. Sen kapasiteetti ei yksinään riittäisi.

Palveluverkon suunnittelussa on otettava huomioon myös, miten ihmiset pääsevät liikkumaan. Varissuolta Kupittaalle on vain neljä kilometriä. Sen voi kulkea Föli-bussilla, pyörällä tai jopa kävellen. Kustavista Uuteenkaupunkiin on 50 kilometriä, eikä tällä välillä ole bussiyhteyttä. Vakka-Suomessa on tänä syksynä kehitetty joukkoliikennettä. Taivassalosta pääsee jälleen bussilla Uuteenkaupunkiin, mutta ei Kustavista. Täysin kattavaa joukkoliikennettä ei voida kuitenkaan rakentaa.

Varhan pitää kyetä järjestämään peruspalvelut myös tänne maakuntaan. Jos ratkaisu tuntuu vaikealta, Varha voi ottaa mallia jäätelöautosta. Jätskiauto kun tavoittaa myös kustavilaiset.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän