Tunnelmallinen ruokailuhetki keskellä katua

0
Mirja Rantasalo (vas.) ja Annu Laavainen pitivät pienet rapujuhlat.

Puheensorinaa, iloisia ihmisiä, hyvää ruokaa ja viiniä – keskellä kaupungin pääkatua. Näin kaupunkia kuuluisi käyttää, tulee sivustakatsojan mieleen ja sitten heti perään: miksi en itse ole mukana, kun kaikilla näyttää olevan niin hauskaa?

Tällä kertaa sain kuitenkin tyytyä keräämään muiden tunnelmia, eikä sekään ollut hullumpaa. Torstaina järjestetty Illallinen taivaan alla houkutteli lähes sata ihmistä pakkaamaan ruokakorin ja istahtamaan valkoisilla liinoilla peitettyjen pöytien ääreen.

– Järjestämme tapahtuman nyt neljännen kerran, ja nyt myös kaupunki on mukana järjestelyissä. Ilmoittautuneita on 97, mikä on todella hyvä määrä kun ottaa huomioon, että on arki-ilta, Uudenkaupungin Vanhat Talot ry:n puheenjohtaja Katja Laine kertoi.

Laine tiesi, että jotkut olivat satsanneet jopa kolmen ruokalajin illalliseen. Pöydissä näkyi olevan monenlaisia herkkuja noutopizzasta hävikkivuokaan, jonka vain etunimellään esiintynyt Asta kertoi loihtineensa oman jääkaappinsa sisällöstä.

Illan ideana oli se, että jokainen joko tuo omat ruokansa tullessaan kotoa tai käyttää paikallisten ravintoloiden tarjontaa. Aikaa syömiselle ja yhdessäololle varattiin kaksi tuntia, mikä osallistujien mielestä tuntui riittävän hyvin, varsinkin, kun ilma oli viileähkö ja sadetta enteilevä.

Annu Laavainen ja Mirja Rantasalo söivät herkullisen näköisiä rapuja. Naiset ovat vanhoja ystäviä sairaanhoitajaopintojen ajoilta ja heillä on tapana nähdä kasvotusten kerran tai pari vuodessa. Rantasalo asuu Yläneellä, Laavainen taas on muuttanut pari vuotta sitten Naantalista Uudenkaupungin keskustaan, vanhaan taloon.

– Uusikaupunki on ihana paikka asua! Täällä on niin helppo olla, kaikki palvelut toimivat ja esimerkiksi Naantaliin verrattuna Uusikaupunki on todellinen merikaupunki. Välillä on hiljaista ja kadut ovat autioita, mutta sekin on vain mukavaa, Laavainen sanoi.

Ilta alkoi hienoisesti hämärtää ja pöytiin sytytetyt kynttilälyhdyt alkoivat erottua yhä paremmin. Illan esiintyjä Kalle Klotz soitti kitaraa ja lauloi lauluja, jotka sopivat elokuun viimeiseen iltaan, vähän haikeaankin, jos muisti, että virallinen kesä oli loppumassa.

Jossain poksahti silti kuohuviinipullosta korkki eikä sen ympärille kerääntyneellä seurueella ollut haikeudesta tietoakaan. Ruokaakin pöydässä oli vaikka millä mitalla Foto-Mikan reseptillä tehdyistä kalapullista jälkiruokapiirakkaan asti.

Joillekin sopivat kevyet eväät paremmin: Heli Raitanen ja Anitta Veijanen söivät pieniä, rapeita ruisleipiä lisukkeineen.

– Tähän aikaa ei parane enää syödä tukevasti, menee yöunet. Toisaalta tulin juuri syntymäpäiviltä ja söin siellä kakkua, Raitanen kertoi.

Ulkona, yhdessä toisten kanssa syötävä kevytkin illallinen oli kaksikon mielestä hyvä idea.

– Kyllä tällainen varmasti yhdistää kaupunkilaisia. Mukava tilaisuus.

Kaupunkilaisten yhteinen illallistapahtuma järjestetään vuorovuosin vanhojen talojen avoimet ovet – tapahtuman kanssa. Aiemmin pöydät on katettu Leijonapuistoon, Pakkahuoneelle ja Rauhanpuistoon.

Katja Laine ei osannut vielä sanoa, missä seuraavat illalliset syödään, mutta nyt voitiin ainakin todeta, että uudistunut Alinenkatu on erinomainen paikka myös tähän tarkoitukseen.

Ehkä tulevaisuudessa nähdään vielä pitempiä pöytärivejä ja sitä, mikä nyt puuttui: kokonaisia perhekuntia lapsista isovanhempiin.

Pirkko Varjo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän