Työpaikalla monikulttuurisuus on myös rikkaus – Maahanmuuton rajoitukset askarruttavat Valmet Automotivella

0
Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan henkilöstöpäällikkö Ira Silvendoin ja tiiminvetäjänä maalaamossa työskentelevä Shiban Mahmoudi pitävät molemmat kulttuurien kirjoa tehtaan rikkautena.

Valmet Automotiven työntekijät edustavat 74 eri kansallisuutta ja 20 prosenttia yhtiön Suomen tehtaissa työskentelevistä ihmisistä on maahanmuuttajataustaisia.

– Olemme varmasti Suomen kansainvälisin yritys, mitä tulee tähän laajaan kansallisuuksien kirjoon. Yhtiölle monikulttuurisuus on tänä päivänä sekä rikkaus että tärkeä arvo, tiivisti Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan henkilöstöjohtaja Ira Silvendoin.

– Käytännön tasolla työntekijöiden moninaisuus tuo esimerkiksi ajatteluun laajuutta, nähdään yhdessä asioita useasta eri näkökulmasta, selvensi Silvendoin.

Ulkomaisen työvoiman saaminen oli ratkaisevaa Uudenkaupungin autotehtaan takavuosien nopeaan kasvuun. Suomesta ei tuolloin yksinkertaisesti löytynyt tarvittavaa määrää työntekijöitä.

– Olemme myös onnistuneet houkuttelemaan Valmet Automotivelle kansainvälisiltä työmarkkinoilta henkilöitä, joilla on alan korkeakouluopintoja sekä työkokemusta autoteollisuuden huippuyrityksistä, muistutti Silvendoin.

Valmet Automotivella, kuten monissa muissa kansainvälistä rekrytointia vuosia harrastaneissa suomalaisissa teknologiateollisuusyrityksissä, ollaankin huolestuneita hallitusohjelman maahanmuuttoon liittyvistä kiristyksistä.

Hallitusohjelmassa on esimerkiksi kirjaus kolmen kuukauden määräajasta, jonka aikana työttömäksi joutuvan maahanmuuttajan pitää löytää uusi työpaikka tai poistua maasta.

– Tämä ei juuri houkuttele muuttamaan työn perässä Suomeen. Harva kantasuomalainenkaan löytää uutta työtä kolmessa kuukaudessa. Lisäksi monella muuttoa suunnittelevalla on jo perhe, joten tämän tyyppinen maastapoistamisuhka varmasti rajoittaa suomalaisyrityksiin kohdistuvaa kiinnostusta, pohti Ira Silvendoin.

Silvendoin ei myöskään arvosta sitä, että maahanmuuttajataustaiset työntekijät olisi mahdollista jakaa eri ryhmiin, joiden kohtelu olisi eriävää.

– Valmet Automotivella jokainen on oman työnsä erityisosaaja. Meillä on töissä ainoastaan asiantuntijoita, asemasta ja työtehtävästä riippumatta. Kaikki ovat yhtä tärkeitä, painotti Silvendoin.

Tehokas kotouttaminen on henkilöstöjohtaja Ira Silvendoin mielestä parasta lääkettä maahanmuuton ongelmiin.

– Me voimme tarjota työtä, työyhteisön ja toimeentulon, mutta katsomme, että muutoin yhteiskunnan tulee vastata kotouttamiseen liittyvistä seikoista.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän