Ulkomaistakin työvoimaa tarvitaan

0

Valmet Automotivella työskentelee tällä hetkellä 74 eri kansallisuuden edustajaa. Ulkomailta Suomeen töihin tulleiden osuus on työmarkkinoillamme muutenkin suuri. Suomen tehtaissa työskentelevistä ihmisistä 20 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Suurissa kaupungeissa joukkoliikenne seisahtuisi, jos muualta tulleet päättäisivät yhtenä päivänä lopettaa työt. It-firmoissa, ravintoloissa, rakennus- ja siivousalalla on kansainvälistä porukkaa töissä.

Suhdanteet vaihtelevat ja juuri nyt autotehtaalla sekä rakennusalalla tarvitaan vähemmän työntekijöitä, mutta tilanne voi muuttua äkisti ja silloin tarvitsemme jälleen lisää työvoimaa ulkomailta. Hoitoalalla on tälläkin hetkellä niin kova työvoimapula, että ulkomaista rekrytointia tarvitaan.

Hallitusohjelmassa tiukennetaan maahanmuuttopolitiikkaa. Jos ulkomailta Suomeen töihin tullut ihminen jää työttömäksi eikä työllisty uudelleen kolmen kuukauden aikana, hänen pitäisi poistua maasta. Hallitusohjelman kirjaus on maahanmuuttajaperheille ahdistava: miten tänne voi rakentaa kodin, jos pitää olla aina myös valmius lähteä. Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan henkilöstöjohtaja Ira Silvendoin huomauttaa, että Suomen uusi linjaus ei houkuttele muuttamaan tänne töihin (US 9.9.). Se tarkoittaa, että linjaus saattaa jarruttaa yritystemme kasvua. Jo nyt osa yrityksistä kasvaa työvoimapulan vuoksi hitaammin kuin yrityksellä muuten olisi mahdollisuus.

Oma väestömme ikääntyy. Eläkeläisiä voi houkutella jonkin aikaa jatkamaan työuraa, mutta ratkaisu ei ole pitkäkestoinen. Ikäluokat pienenevät joka tapauksessa.

Suomen tulevaisuuden kannalta maahanmuutto on ainoa nopea ratkaisu tilanteeseen. Autotehdas ja monet muut työpaikat ovat esimerkkejä siitä, miten ihmiset kotoutuvat uuteen ympäristöön, kun heillä on työtä ja tukea muutostilanteissa.

Me kaikki voimme helpottaa tulijoiden asettautumista Suomeen. Asenneilmasto ratkaisee, miten täällä viihdytään.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän