Uudenkaupungin Sanomilla reipas lukijamäärän kasvu – KMT:n mukaan peittoprosentti Ugissa nyt täydet sata

0
Uudenkaupungin Sanomia luetaan yhä enemmän paperilehtenä kuin digiversiona.

Uudenkaupungin Sanomien lukijamäärä on kasvanut viime vuoteen verrattuna peräti 15 prosenttia. Tieto perustuu Kansalliseen Mediatutkimukseen (KMT) 2023, joka julkaistiin perjantaina.

Uudenkaupungin Sanomien kasvuprosentti on poikkeuksellisen hyvä, sillä valtaosalla suomalaisista lehdistä lukijamäärä painui miinukselle. Uudenkaupungin Sanomien painetulla lehdellä on nyt lukijoita 17 500 ja kokonaistavoittavuus on 21 300. Kokonaistavoittavuus tarkoittaa lehden keskimääräisen painetun numeron lukijamäärää lisättynä keskimääräisen viikon aikana lehden eri digitaalisia versioita lukeneiden nettomäärällä. Luku on laskettu samalla periaatteella kaikille lehdille riippumatta lehden ilmestymistiheydestä.

Uudenkaupungin Sanomat tavoittaa päälevikkialueellaan kaikki aikuisikäiset asukkaat, sillä tuoreen KMT:n mukaan lehden peittoprosentti on Uudessakaupungissa nyt täydet sata.

– Tämä kertoo, miten tärkeänä paikallislehteä pidetään. Ihmiset haluavat saada tietoa lähiympäristönsä asioista ja ihmisistä. Paikallislehti on lyömätön paketti. Lukijan ei tarvitse etsiä tietoa useasta lähteestä, vaan toimituksemme tekee sen lukijan puolesta, Uudenkaupungin Sanomien päätoimittaja Teija Uitto sanoo.

KMT-tulos ei ole sama kuin lehden levikki, vaan se kertoo, kuinka moni vastaajista kertoo lukevansa lehteä. Uudenkaupungin Sanomien lukijamäärä on Uudenkaupungin asukasmäärää suurempi, koska lehteä tilataan myös päälevikkialueen ulkopuolelle. Lisäksi lehden suurjakelut leviävät myös naapurikuntiin.

Peittoprosenttiluku kertoo, että Uudessakaupungissa asuvista vastaajista 100 prosenttia on vastannut kyselyyn lukevansa Uudenkaupungin Sanomia. Lehteä ja digisisältöjä luetaan kodin lisäksi työpaikoilla ja julkisilla paikoilla, kuten kahviloissa ja kirjastoissa.

Kansallisen Mediatutkimuksen 2023 mittauksen mukaan 96 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista lukee sanomalehtiä. Sanomalehtisisältöjä lukee digitaalisena 88 prosenttia suomalaisista.

Painettua sanomalehteä lukee joka toinen (52 %) suomalainen, nuorimmista reilu neljännes (28 %) ja vanhimmista kolme neljästä.

Vain digitaalisena sanomalehtiä lukee 1,9 miljoonaa suomalaista. Yhtä moni (1,9 miljoonaa) lukee sanomalehtiä sekä painettuna että digitaalisena. Pelkästään painettuna sanomalehtiä lukee 344 000 suomalaista.

– Matka painetusta lehdestä nykyiseen monen muodon tarjontaan on ollut sanomalehden usean vuosisadan mittaisessa historiassa varsin lyhyt. Siihen nähden lähes kaikkien, myös vanhempia ikäluokkia edustavien suomalaisten siirtyminen digitaalisen uutismedian käyttäjiksi on ollut varsin nopeaa, arvioi Uutismedian liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen.

Kansallisen Mediatutkimuksen päätilaaja on MediaAuditFinland Oy ja toteuttaja Kantar TNS Oy. KMT:ssä on mukana 132 sanomalehteä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän