Uusikaupunki käynnistää talouden sopeuttamisohjelman ja muutosneuvottelut – ”Parempi reagoida ajoissa”

0
Kaupunginjohtaja Atso Vainion mukaan ensisijaisena tavoitteena on löytää kustannussäästöjä muilla keinoin, kuin työvoiman käyttöä vähentämällä.

Uudenkaupungin kaupunginhallitus saa maanantaina 25.9. eteensä ehdotuksen talouden sopeuttamisohjelmasta sekä muutosneuvotteluiden käynnistämistä henkilöstön kanssa. Sopeutustarve nousee kuntatalouteen kohdistuvista yleisistä epävarmuustekijöistä ja Uudenkaupungin kaupungin alijäämäiseksi ennustetusta tuloksesta ensi vuodesta alkaen. Sopeuttamisohjelman keinoin pyritään löytämään ratkaisuja veronkorotustarpeen vähentämiseksi.

– On tärkeää, että talouden haasteisiin reagoidaan ajoissa. Jos asiat jäävät viime tippaan, vaihtoehtoja on aina vain vähemmän, kaupunginjohtaja Atso Vainio perustelee.

Vainio korostaa, että Uudenkaupungin taloutta on hoidettu hyvin; kaupungin taseen kertynyt ylijäämä vuoden 2022 tilinpäätöksessä on 17,8 miljoonaa euroa. Kaupungin palvelut tuotetaan FCG:n tekemän taloustilastoihin pohjautuvan vertailun mukaan edullisemmin kuin koko maassa keskimäärin tai vastaavan kokoisissa kunnissa. Kuntatalouden yleinen tilanne kuitenkin vaikeutuu ja myös Uudenkaupungin kaupungin talous on tiukentumassa vuodesta 2024 alkaen. Kuntarahoituksen ennusteen mukaan vuonna 2024 suurin osa kunnista tekee joko nollatuloksen tai jää alijäämäiseksi. Kuntien toimintakate eli tulojen ja menojen erotus heikkenee.

Uudenkaupungin vuosien 2024–2026 talousraami poikkeaa hyväksytystä taloussuunnitelmasta erityisesti valtionosuuksien ja henkilöstömenojen osalta. Valtionosuudet ovat 1,3 miljoonaa euroa pienemmät, johtuen lähinnä lisäleikkauksesta kunnilta hyvinvointialueille. Samalla henkilöstömenot ovat kasvaneet 1,1 miljoonalla eurolla, johtuen työehtosopimuksen vaikutuksista.

Sopeuttamisohjelmassa pyritään saavuttamaan kustannussäästöjä muun muassa tilankäyttöä tehostamalla, palveluverkon laajuutta tarkastelemalla, työtehtävien uudelleen organisoinnilla ja joidenkin toimintojen mahdollisella ulkoistamisella. Ensisijaisena tavoitteena on löytää kustannussäästöjä muilla keinoin, kuin työvoiman käyttöä vähentämällä. Vuosina 2024-2026 kaupungin palveluksesta eläköityy ennusteen mukaan 55 henkilöä.

Osana talouden sopeuttamisohjelmaa tarkastellaan lisäksi yhtiöittämisen tai ulkoistamisen vaihtoehtoja.

Sopeutusohjelman ja muutosneuvottelujen alustavaa suunnittelua johtavat kaupunginjohtaja ja henkilöstöjohtaja.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän