Väärät toimintamallit

0

Sitä voisi luulla, että nyt tietokoneaikana olisi jo opittu ymmärtämään, että väärin valittu algoritmi yhteiskunnallisissa asioissa panee liikkeelle odottamattomien tapahtumien vyöryn. Siinä asiat kaatuvat päälle vaikeasti hallittavin tavoin ilman, että yleisesti tajutaan edes sitä, miten kaikki alkoi.

Viallinen algoritmi oli se, että kategorisesti kiellettiin yhteistyö yhden poliittisen ryhmän kanssa ottamatta selvää siitä, mitä mieltä useat äänioikeutetut olivat. Kärsittyään sitten tappion vaaleissa eivät suostuneet ymmärtämään oman valintansa merkitystä. Vaan sysäsivät syyn hyljeksimälleen ryhmälle. Ja onhan se huono vaihtoehto, että tämäkin ryhmä valitsi väärän toimintamallin.

Tämä viallinen algoritmi taas on se, että pyritään tekemään rajoituksia toimeentulotukiin. Eivät asiat tässä maassa niin huonolla tolalla ole, että olisi ryhdyttävä leikkaamaan erityisesti huonompiosaisilta.

Seuraava vaihe tapahtumien kulussa oli se, että tästä heräsi pelko, jota ryhdyttiin koko ryhmän yhteisin ponnistuksin torjumaan. Kun parlamentaarisia keinoja ei tässä vaiheessa ollut niin lähetettiin kannattajia kadulle mieltään osoittamaan. Ja kirjanoppineet ryhmän kannattajat ryhtyivät säestämään ”ilmakitaran soitolla” jollaisena heidän nostattamaansa rasismitemppuilua on pidettävä.

Mutta maltillisten ryhmien edustajat farisealaisesti pysyttelevätkin hiljaa ja ovat keräämässä koko potin. Heillä on win win -tilanne, kun onnistunevat kohtapuoliin hallitustyöllä nujertamaan edellä mainitun hyljeksityn ryhmän, jota todellisuudessa itsekin hyljeksivät ja lisäksi hankkimaan etuja, joita ajavat.

Mietteitä meren ääreltä

Reino Alho

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän