Vallan vahtikoirana

0

Media saa tänä päivänä jatkuvasti kuraa niskaansa. Tekivätpä toimittajat niin tai näin, aina asia on jotenkin väärin käsitelty. Medialta toivotaan kriittisyyttä, mutta jos itse joutuu kriittisyyden valokeilaan, se ei tietysti miellytä.

Tällä viikolla Uudenkaupungin Sanomien toimitus sai viestin, jossa kirjoittaja moitti, ettei toimituksemme suhtaudu riittävän kriittisesti kaupungin toimintaan. Palaute on meille toimituksessa tärkeää. Toimittajat eivät ole erehtymättömiä, kuten ei tässä maailmassa ole kukaan. Moitekin on tervetullutta, sillä se kertoo, että paikallislehden rooli on yhä merkittävä.

Median roolina on toimia vallan vahtikoirana ja tuoda epäkohtia esiin. Paikallislehden rooli on kuitenkin erilainen kuin maakuntalehden, Ylen tai iltapäivälehtien. Paikallislehti on osa paikallista yhteisöä ja sen tehtävänä on tukea myös alueen elinvoimaisuutta. Jos levikkialueella alkaa mennä huonosti, ei mediakaan alueella menesty. Tästä syystä kotiinpäin on vedettävä.

Uudenkaupungin Sanomat pyrkii myös kriittisyyteen. Se ei tarkoita vallanvahtikoiran räksyttämistä, vaan tavoitteenamme on rakentaa kaupunkiin rakentavaa keskustelukulttuuria. Äänessä ovat virkamiehet, poliitikot, järjestöihmiset ja asukkaat. Toimittajien omat mielipiteet näkyvät kommenteissa ja kolumneissa, lehden linja pääkirjoituksissa. Lukijat itse päättävät, mitä mieltä asioista ovat.

Lehden toimituksellisesta linjasta vastaa viime kädessä päätoimittaja. Linjaan vaikuttavat monet seikat: toimitukselliset resurssit, levikkialueen tilanne sekä mediakentän murros, kuten digitalisaatio. Paikallislehdellä ei ole resursseja esimerkiksi tutkivaan journalismiin. Väkeä on vähemmän kuin median kultavuosina, silti työmäärä on kasvanut. Toimittajat eivät tee vain paperilehteä, vaan digitekeminen lisääntyy kaiken aikaa. Median on pakko uudistua, muuten sillä ei ole tulevaisuutta.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän