”Valo tarvitsee pimeyttä ollakseen valo” – Hannele Salmelan näyttely avautuu Runonkulman galleriassa

0
Hannele Salmelan tuoreissa tauluissa on musta tausta, mutta hahmojen ilmeistä löytää myös iloa.

Hannele Salmelan tuoreen näyttelyn lähes kaikissa maalauksissa on musta tausta. Alun perin se on saattanut olla esimerkiksi sininen, mutta on muuttunut mustaksi.

Syy synkkään taustaan johtuu vahvasti tunteilla elävästä taiteilijasta. Salmela jättää välillä lehdenkin lukematta, jos sivut ovat täynnä negatiivisia asioita.

– Tulee surullinen olo, kun katsoo, mitä maailmalla tapahtuu.

Salmela ei ole tarkoituksella maalannut surumielisiä tauluja, eivätkä kaikki teosten hahmot olekaan surullisia, kun niitä tarkastelee lähempää. Surullisten silmien alla on usein pieni hymynkare.

– Minulta usein kysytään, miksi tyttö on niin surullinen, mutta en ajattele, että hän on surullinen tai iloinen.

Häneltä myös kysytään, miksi hahmo on aina tyttö. Hän arvelee, että se tulee ehkä siitä, että hänellä on kaksi tytärtä, mutta ei tietoisesti maalaa aina tyttöjä. Tauluissa on usein myös lintuja ja puita.

Runonkulman gallerian näyttelyn töissä on suurimmaksi osaksi yö, josta tulee myös näyttelyn nimi Vain öisin liikkuvat haltijat. Valon ja pimeyden kontrasti näyttelee suurta roolia töissä, joista suuri osa on valmistunut tänä vuonna.

– Valo tarvitsee pimeyttä ollakseen valo, Salmela kiteyttää.

Hannele Salmelalla ei ole tapana kirjoittaa pitkiä kuvailuja teoksistaan, vaan hän toivoo, että jokainen voi löytää oman tulkintansa hiljentymällä taiteen ääreen.

– Voi olla vuorovaikutuksessa teoksen kanssa, laskeutua sen äärelle.

Hän uskoo, että jokaisessa meissä on sisällä jotain kaunista ja pyhää.

– Kaikki se, mitä aistimme vastaanottavat maailmasta, on annettu meille eteenpäin jaettavaksi, ei säilytettäväksi. Meidän on annettava maailma takaisin, joko taideteoksina, runoina, musiikkina, tarinoina, läsnäolemisena.

Salmela on aina tykännyt piirtämisestä ja maalaamisesta, mutta ryhtyi aktiivisesti taiteilijaksi vasta eläkkeelle päästyään. Taide on hänelle eräänlaista arkiterapiaa.

Hän maalaa enimmäkseen akryyliväreillä.

– Öljyvärejä käytän vähän, se on niin hidasta. Ne kuivuvat hitaasti.

Näyttelystä löytyy myös yksi akvarellityö sekä useammassakin taulussa kollaasia eli teoksen päälle on kiinnitetty silkkipaperilla hahmoja tai puita.

Runonkulman galleriassa Salmela on jo tuttu näky. Tämä on hänen neljäs näyttelynsä tässä tilassa.

– Tämä on ihana galleria, Salmela kuvailee ja sanoo, että haluaa järjestää näyttelyitä mieluummin lähistöllä.

Vain öisin liikkuvat haltijat -näyttely on esillä Runonkulman galleriassa 30.9.–28.10. Avajaisia vietetään lauantaina kello 14 alkaen. Avajaisissa laulaa Sofia Kerkola. Galleria on auki keskiviikkoisin kello 16–19 ja lauantaisin kello 11–15.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän