Varha tavoittelee 55 miljoonan euron säästöjä–Aluehallitus hyväksyi alkuperäistä tiukemman talousohjelman

0
Varhan investointilistalla varaudutaan Vakka-Suomen sairaalan 3. kerroksen vuodeosaston kunnostamiseen.

Aluehallitus käsitteli tiistaina talouden tasapainottamisen päivitettyjä suunnitelmia vuosille 2024–2026. Aluehallitus hyväksyi alkuperäistä tiukemman talousohjelman.

Heikentyneen taloustilanteen myötä aluehallitukselle esiteltiin enintään 55 miljoonan euron tasapainotustoimia vuodelle 2024 kesäkuussa päätetyn 36 miljoonan sijasta. Hallituksen vasemmistoryhmittymä esitti tasapainotustoimien pitämistä kesäkuussa päätetyssä 36 miljoonassa eurossa, mutta äänestyksen jälkeen aluehallitus päätyi kiristämään kukkaronnyörejä ensi vuonna 55 miljoonalla eurolla.

– Taloustilanne on haastava ja hallitus pohti asiaa pitkään. Meillä on kuitenkin vaihtoehtoja tilanteen parantamiseksi, tämä ei ole tekemätön paikka, aluehallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja perustelee.

Välittömien toimien, joihin kuuluu muun muassa palvelujen ostojen kustannusmuutoksien sitominen uusissa hankinnoissa maksimissaan hyvinvointialueindeksiin ja vuokratyövoiman käytön vähentäminen on hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikaisen mukaan keino padota kustannusten kasvua.

Välittömien toimien lisäksi linjattiin pidemmän aikavälin tasapainotustarpeita.

– Kustannussäästöjen saamiseksi keskeisiä ovat rakenteelliset muutokset palveluissamme niin, että siirrymme hallitusti raskaista ja kalliisti tuotettavista palveluista kohti kevyempiä, Martikainen kertoi.

Valtioneuvosto ei myöntänyt Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle lainanottovaltuutta osana normaalia vuosittaista tarkasteluprosessia talousarvion ollessa alijäämäinen. Aluevaltuusto päätti viime keväänä käynnistää lisälainanottovaltuuden hakumenettelyn vuosien 2024 – 2027 investointisuunnitelman toteuttamiseksi ja valtiovarainministeriölle jätettiin hakemus lainanottovaltuuden muuttamisesta.

Hyvinvointialue valmistautui kevään ja kesän aikana neuvotteluihin läpikäymällä investointisuunnitelman 2024-2027 kohteita ja niiden välttämättömyyttä. Investointisuunnitelmaan on tullut tarkastelun perusteella joitain muutoksia. Erityisesti tilahankkeiden valmisteluasteet siten, että investointipäätös tai sitoumus tulisi tehtäväksi vuonna 2024, on muuttanut rakennusinvestointien aikatauluja ja edellytyksiä suunnitelmassa.

Tarkennetussa suunnitelmassa lainanottovaltuutta esitetään käytettäväksi yhteensä 179,3 miljoonaa euroa, kun se joulukuussa 2022 hyväksytyssä suunnitelmassa oli 175 miljoonaa euroa. Hyvinvointialueen taseeseen esitetään investointeja yhteensä 48,3 miljoonalla eurolla ja sopimuksenkaltaisia investointeja on 130,9 miljoonaa euroa.

Investointisuunnitelmassa on kaavailtu lainanottovaltuutta vuodelle 2024 Pajalan toimintakeskuksen peruskorjaukseen 2,7 miljoonaa euroa sekä Vakka-Suomen vuodeosaston 3. kerrokseen peruskorjaukseen 2,9 miljoonaa euroa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän