Vehmaan uusi historia ilmestynyt

0
Vehmaan historia on koottu 879 sivuun.

Pitkän odotuksen jälkeen Vehmaan kunta on saanut uuden historian. Ensimmäinen, teologian tohtori Väinö Perälän kirjoittama Vehmaan historia ilmestyi vuonna 1951.

Jo 1970-luvulla heräsi ajatus siitä, että kuntahistoria pitäisi saattaa ajan tasalle, koska Perälän teos koettiin monelta osin puutteelliseksi: siitä puuttui muun muassa itsenäisyyden ajan kunnallishallinto sekä talous- ja kulttuurihistoria.

Vasta 2000-luvulla kunnalla alkoi kuitenkin olla taloudellinen mahdollisuus uuden kuntahistorian tilaamiseen. Joulukuussa 2015 Vehmaan kunta teki päätöksen uuden historian tilaamisesta. Hanke kilpailutettiin, ja tarjouskilpailun voitti turkulainen tutkijakollegio Oy Sigillum Ab.

Seuraavana vuonna työ päästiin aloittamaan, mutta muutaman vuoden työskentelyn jälkeen puhkesi koronapandemia, jolloin arkistot ja kirjastot suljettiin, ja työ eteni tämän jälkeen useistakin syistä osin takkuillen.

Lopulta keväällä 2023 uuden pitäjänhistorian käsikirjoitus sai Vehmaan historiatoimikunnan hyväksynnän ja eteni taitto- ja painovaiheeseen.

Vehmaa on Varsinais-Suomen viljava rannikkokunta, joka on tunnettu myös keskiaikaisena emäseurakuntana, Vakka-Suomen hallinnollisena keskuspitäjänä, Suuren postitien tärkeänä etappina ja Länsi-Suomen kiviteollisuuden keskuspaikkana.

Teos pohjautuu muun muassa arkeologian, keskiajan lähteiden, maatalous- ja kulttuurihistorian uusimpiin tutkimuksiin, ja kertoo hallinnollisen historian ohella myös arjen historiasta eri vuosisatoina.

Teoksen luvuista valtaosa on vertaisarvioitu eli eri alojen asiantuntijat ovat lukeneet ja kommentoineet tekstejä, joita on tämän pohjalta vielä paranneltu. Kirja sisältää maamme ensimmäisiin kuuluvan laajan tutkimuksen koko 1900-luvun kuntahistoriasta.

Siinä käydään myös perusteellisesti läpi aiemmin usein hallinnollisen historian varjoon jääneitä, mutta kuntalaisten kannalta merkittäviä tapahtumia tie- ja tietoliikenteen kehityksestä vesi- ja viemärijärjestelmän syntyyn sekä kaatopaikkojen perustamisesta kohti kiertotalouden aikaa.

Lukija saa katsauksen koululaitoksen ja kyläkauppojen kehityksestä sekä teollisuus- ja palvelualojen muutoksista. Teoksen voi lukea myös maaseutukunnan selviytymistarinana, joka on johtanut suurten rakennemuutosten ja maaseudun hiipuvan asutuksen ajasta kohti tulevaisuudenuskoista itsenäistä kuntaa.

Vehmaan vuosituhannet – Hylkeenpyyntiluodoista 2020-luvun moderniksi maaseutukunnaksi ovat kirjoittaneet Terhi Kivistö , Sami Louekari , Hanna-Maria Pellinen , Eira Söderholm ja Heli Teittinen . Kirjan on toimittanut Hanna-Maria Pellinen ja kustantajana on Vehmaan kunta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän