
Syyskuun alusta alkaen Vakka-Suomen seudulla on työskennellyt oma täysipäiväinen seututaiteilija.
– Seututateilijan työhön kuuluu taiteellisten sisältöjen suunnittelu ja toteutus yhdessä kuntien kulttuuritoimijoiden kanssa, soluttaudutaan lähellä yhteisöjä ja edistetään taiteen saavutettavuutta, tanssi- ja yhteisötaiteilija Amanda Vuori kertoo.
Vuori on jo ehtinyt olla yhteydessä useimpiin seutunsa kuntiin. Hänen alueeseensa kuuluu Uudenkaupungin lisäksi Laitila, Vehmaa, Kustavi, Taivassalo ja Pyhäranta.
– Kiva kuulla kunnista, mitä toiveita tai tarpeita niissä on ja suunnitella niiden pohjalta mitä missäkin voisi järjestää, Vuori kertoo.
Uudenkaupungin kulttuuritoimen kanssa Vuori on tähän mennessä ehtinyt alustavasti hahmotella, mitä tuleva jakso pitäisi sisällään. Toimintaa on mietitty erilaisille kohderyhmille, kuten pakolaisille ja maahanmuuttajille sekä lapsiperheille.
– On mietitty, että se voisi olla yhdessä tekemistä ja kehollisesti tilan jakamista sekä erilaisia improvisaatioita ja luovan liikkeen harjoituksia.
Tanssi on kaikille yhteinen kieli.
– Kaikki osaavat tanssia. Liikkeen ja kehollisen läsnäolon avulla voi kohdata ja luoda yhteyksiä erilaisten ja eri-ikäisten ihmisryhmien kanssa erityislaatuisella ja herkällä tavalla.
Kolmen kuukauden mittaisen jakson loppupuolelle Vuori on suunnitellut soolo-työpaja -kokonaisuutta, jonka kanssa hän kiertää eri puolilla seutua. Soolotanssin koreografia syntyy vakkasuomalaisilta kerättyjen luontokokemusten kautta. Erilaisten tapahtumien yhteydessä Vuori keskustelee ihmisten kanssa heidän suhteestaan luontoon ja metsään.
Soolo-työpaja -kokonaisuuden työnimi on Mielipihka, jossa Vuori tanssii noin 15 minuutin mittaisen soolon, minkä jälkeen on noin 30 minuuttia aikaa osallistavalle osuudelle.
Mielipihkan ympärille Vuori on myös viritellyt yhteistyötä toisen tällä hetkellä työskentelevän seututaiteilijan, kuvataitelija Elina Laitisen kanssa.
– On ollut puhetta, että Elina voisi tehdä minulle sooloon esiintymisasun.
Myös Laitinen kerää tällä hetkellä aineistoa ihmisten lempipuiden herättämistä ajatuksista ja hyödyntää tätä tietoa myös esiintymisasun suunnittelussa.
Sooloteos on herättänyt kunnissa runsaasti kiinnostusta.
– Uudessakaupungissa puhuttiin siitä, että metsäsuhdetta käsittelevä teos voisi kulkea eri kyläyhteisöissä, kuten Lokalahdella ja Pyhämaassa. Näissä kylissä voisi kohdata ikäihmisiä.
Vuoren mukaan häntä viehättää ajatus siitä, että taidetta voidaan viedä erilaisiin tiloihin.
– Tilat huokuvat aina omaa historiaansa, ja on ihanaa olla yhteydessä niihin. Taide muuntuu ja elää tilan mukaan.
Alakouluikäisille lapsille on suunniteltu syysloman aikana toteutettavia tanssityöpajoja.
– Tarkoitus on, että syyslomaviikolla käyn ensin pitämässä omien tanssien työpajoja eri kunnissa. Viikon loppupuolella lasten ja nuorten omat esitykset esitettäisiin lopputapahtumassa, johon osallistuu lapsia ja nuoria eri kunnista.
Vakka-Suomi oli Vuorelle tuttua seutua jo ennestään. Aikaisemmin hän on osallistunut Kesäkulkurit-kiertueelle, joka on esiintynyt ainakin Uudessakaupungissa ja Pyhärannassa.
– Kiersimme myös vanhainkodeissa ja muissa yhteisöissä, Vuori sanoo.
Hanna Hyttinen
Varsinaista kulttuuria -hanke
Varsinaista kulttuuria -hankkeessa on järjestetty seututaitelijakokeilu, joka on työllistänyt kaikkiaan kuusi taiteilijaa.
Varsinaista kulttuuria -hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kehittämistehtävä, jota toteuttavat ovat Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus.
Hankkeen tavoitteena on tukea kuntien kulttuuripalveluiden tuottamista koko maakunnan alueella. Siinä pyritään mahdollistamaan kokemusten vaihtoa ja etsimään uusia yhteistyön muotoja kulttuurin kentällä. Samalla tiivistetään kuntien kulttuurin viranhaltijoiden ja työntekijöiden maakunnallista verkostoa.
Lähde: Varsinais-Suomen liitto