Wintterin taidevalinnat on tehty – Luvassa kiertyviä lasiputkia, valettuja lintuja ja seinämaalauksia

0
Taiteilijakaksikko Nisunen&Grönlundin lasiputkista ja led-valoista muodostuva Sidos-teos on tulossa Wintterin liikuntahallin aulaan.

Monitoimijatalo Wintteriin on valittu kolme taideteosta. Luvassa on taiteilijakaksikko Nisunen&Grönlundin Sidos-niminen lasitaideteos sekä Heli Ryhäsen erilaisista linnuista kostuva Parviäly-teos. Lisäksi Taiteen kehittämiskeskuksen myöntämällä avustuksella Wintteriin hankitaan myös Laura Merzin Flow -luonnoksen pohjalta soviteltu seinämaalauskokonaisuus.

Wintterin taidetyöryhmän jäsenet totesivat, että Petteri Nisusen Tommi Grönlundin teoksen lähtökohtana on monitoimijatalon eri toimintojen ja käyttäjäryhmien välinen yhteishenki. Taideteos muodostuu kolmesta mutkittelevasta ja toistensa ympärille kerämäiseksi kuutioksi kertyneestä lasiputkesta.

Teoksessa on kolme noin 70 metrin mittaista lasiputkea, jotka on koottu metrin pituisista elementeistä. Lasiputkien sisällä kulkee valaiseva led-nauha. Teos sijoittuu liikuntahallien pääsisäänkäynnin aulaan. Taidetyöryhmä kuvailee teosta kauniiksi, massiiviseksi, keveäksi ja eteeriseksi ja se piti teoksen rakenteen rinnastuksesta kaupungin ruutukaavaan.

Heli Ryhäsen Parviäly-teos tuo lintuja Wintterin oppimisen tilojen eri kerroksiin ja valokuiluun.

Ryhäsen Parviäly on puolestaan saanut innoituksen Uudenkaupungin ympäristössä pesivistä uhanalaisista linnusta. Teoksessa on yhdeksän lintua, jotka lentelevät monitoimijatalon oppimisen tiloissa. Linnut lentävät kerrosten välillä kohti valoaukkoa ja yksi linnuista seisoo sisäkaiteella. Teos nostaa esille tiedon merkitystä, elinympäristön lintukatoa ja lajien suojelun tarpeellisuutta.

Suurimmat linnut valetaan alumiinista tai pronssista ja pienimmät tehdään keramiikasta. Linnut ripustetaan teräsvaijerilla katosta. Taidetyöryhmä piti hienona sitä, että teosta pääsee tarkastelemaan eri kerroksista. Ryhäsen Parviäly oli myös yleisöäänestyksen suosikki.

Kaupungin saaman avustuksen turvin toteutetaan myös yksi versio Laura Merzin Flow-teoksesta.

Taiteen edistämiskeskus myönsi kaupungille kesäkuussa 60 000 euron avustuksen ja sillä hankitaan Merzin Flow -luonnoksen pohjalta soviteltu kokonaisuus. Teos koostuu graafisesta taiteesta, veistoksellisuudesta ja mahdollisesta interaktiivisesta ääniosuudesta. Rakennuksen seinille tulevat hahmot ovat uppoutuneet luovaan toimintaan.

Taidetyöryhmä teki oman suosituksensa taidehankinnoista ja niiden perusteella päätöksen hankinnoista teki tällä viikolla kokoontunut Uudenkaupungin hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta. Teokset luovutetaan syksyllä 2024 tai alkuvuodesta 2025 kaupungille. Taiteilijat luovuttavat kaupungille myös teosten huoltokirjat.

Fakta
Wintterin taidehankinta

Julkisen taiteen haku aloitettiin helmikuussa.
Ensimmäiseen vaiheeseen osallistui 93 taiteilijaa.
Viideltä ammattitaiteilijalta tai -taideryhmältä tilattiin luonnokset.
Teosluonnoksia syntyi yhdeksän.
Taidetta valitsevan työryhmän jäseniä ovat kuvataiteilija Sanna Halme, Suomen Taiteilijaseuran nimittämä taiteilijajäsen Jussi Goman, alueellisen vastuumuseon edustaja Riina Kotilainen, Wintterin pääsuunnittelija Airi Vesala, kaupungin edustajina Taru Joutsa-Huutola, Hilkka Kelhä-Suomalainen, Marko Kivistö, Inkeri Parviainen, Joni Pietiläinen ja luottamushenkilöt Niina Jokinen, Henri Valmunen, Anniina Kukkula ja Pilvi Marsela.
Hankkeen taidekoordinaattorina toimi tamperelaisen Frei Zimmer Oy:n Heini Orell.
Taidetyöryhmä päätyi elokuussa ehdottamaan Nisunen&Grönlundin ja Ryhäsen teokset toteutettavaksi.
Teokset maksavat 90 000 euroa kappaleelta.
Lisäksi Taiteen kehittämiskeskuksen 60 000 euron avustuksella toteutetaan Laura Merzin teos.
Kaupunki oli varannut Wintterin julkisia taideteoksia varten noin 180 000 euroa.
Sen päälle tuli erilaisia muita kuluja, jotka nostivat taiteenhankinnan kokonaisbudjetin 240 000 euroon.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän