Ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään

0
Arkistokuvassa ylioppilaskirjoitusten piuhaviidakkoa ennen digitaalista koetta.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään maanantaina äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella. Kokelaat suorittavat kokeen äidinkielellään suomeksi tai ruotsiksi. Suomen kirjoittaa äidinkielenään 7 900 ja ruotsin 680 kokelasta.

Keskiviikkona vuorossa ovat psykologian, filosofian, historian, fysiikan, biologian kokeet.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan syksyn ylioppilastutkintoon on ilmoittautunut 43 900 kokelasta, noin 700 vähemmän kuin syksyllä 2022. Ilmoittautumisia eri aineissa ja oppimäärissä on reilut 89 000, noin 1 600 vähemmän kuin vuosi sitten.

Luvuissa ovat mukana sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan.

Ilmoittautumismäärien lasku johtuu uusintojen määrän laskusta: hyväksytyn kokeen uusintoihin ilmoittautumisia on nyt noin 17 500 eli noin 900 vähemmän ja hylätyn kokeen uusintoihin ilmoittautumisia noin 3 500 eli 800 vähemmän kuin vuosi sitten.

Eniten ilmoittautumisia on edellisten syksyjen tutkintojen tapaan englannin pitkän oppimäärän kokeeseen. Sen osuus ilmoittautumisista on 23 prosenttia. Seuraavaksi eniten ilmoittautumisia on suomen äidinkielen ja kirjallisuuden, biologian ja ruotsin keskipitkän oppimäärän kokeisiin.

Syksyn tutkinnossa maksuttomien ylioppilaskokeiden osuus on ensimmäistä kertaa suurempi kuin maksullisten kokeiden, noin 55 prosenttia kaikista kokeista. Maksuttomuus koskee pääasiassa niitä opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet lukion oppivelvollisuuden pidennyttyä eli syksyllä 2021 tai myöhemmin. Maksuttomuuden piirissä oleva kokelas voi suorittaa viisi ensimmäistä ylioppilaskoettaan maksuttomasti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän