Yrittäjän arkea: Jussi Nurmi löysi rauhan, kun ymmärsi, ettei työnteko ole kilpailua

0
Jussi Nurmen yritys Nurkora on todennut, että rakennusalan yrityksellä on hyvä olla laitteet omasta takaa. Ei tarvitse turhaan odotella työmailla.

17 vuotta sitten perustettu Nurkora tulee sanoista Nurmen Kone ja Rakennus. Pelkkä rakennusalan yritys Nurkora ei ole missään vaiheessa ollutkaan, sillä Uudenkaupungin kokoisella alueella pitää olla monipuolinen menestyäkseen.

– Edellytyksenä on, että on tavanomaista laajempi osaaminen rakennusalalla, yrittäjä Jussi Nurmi sanoo.

Nuorempana Nurmi on tehnyt muitakin töitä. Armeijan jälkeen hän oli puolustusvoimien palveluksessa, mutta se ei kuitenkaan ollut ominta alaa.

– Ala on yhteensattumien summa. Osa tulee isältä, joka oli rakennusalan yrittäjä, hyvin erityyppisesti, eikä ollut samassa yrityksessä, mutta sitä kautta kai se tulee.

Melko pian oli selvää, että hän haluaa perustaa oman yrityksen, eikä työskennellä muille.

– Koen, että yrittäjänä on jollain tavalla vapaa päättämään asioista, missä haluaa olla mukana.

Yrityksen omin osaaminen on muodostunut vuosien saatossa. Nurmi korostaa, että yrityksen kohdalla puhutaan meistä, ei pelkästä yrittäjästä.

– Me ollaan hyviä siinä, mikä kiinnostaa. Jos on joskus tullut epäonnistumisia, se on ollut jotain, mikä ei ole kiinnostanut.

Nurmella ei ole rakennusalan koulutusta, vaikka hän on aloittanut rakennusinsinöörin opinnot.

– Olen sanonut joskus, että lopputyö puuttuu. Puuttuu kolme vuottakin, Nurmi naurahtaa.

Yrityksen alkuvuodet olivat Nurmen mukaan eräänlaista todistelua osaamisesta.

– Se oli tietynlaista uskottavuuden ja jalansijan hakemista.

Ala on kilpailtu, mutta rauha löytyi, kun Nurmi tajusi, ettei pidä kilpailla.

– Keskitytään omaan tekemiseen. Ekat kymmenen vuotta olivat stressaavia, kun kuvittelin, että työt loppuu, mutta joka aamu oli töitä edessä, mitä tehdä. Ei ne mihinkään loppuneet. Sen kun oivalsi, lähti sujumaan.

Nurkoralla on ollut alusta asti muitakin työntekijöitä Nurmen lisäksi. Tällä hetkellä luku on yhdeksän. Välillä Nurmi oli enemmän työnjohtajan roolissa, mutta muutama vuotta sitten palasi takaisin työmaille ja pitää sitä oikeana ratkaisuna.

Uudessakaupungissa on paljon teollisuutta ja sen myötä rakentamista.

– Olemme olleet lähes kaikkien teollisuusyritysten hankkeissa mukana. Yksityisellä puolella ei ole niinkään asiakaskuntaa.

Uudet urakat löytyvät usein puskaradion kautta, kun sana kiirii. Tällä hetkellä työllistävät biokaasulaitoksen urakat Munaistenmetsässä.

– Uutta reaktoria rakennetaan, se kuulostaa hienolta ja työllistää pitkälti loppuvuoden ja alkuvuottakin.

Kuutisen vuotta sitten Nurkora rakensi alusta loppuun asti rivitalon Santtioon. Homma saatiin tehtyä, mutta toista kertaa yritys ei siihen helposti lähde.

– Se oli äärimmäisen stressaavaa. Siinä ollaan niin kauan kiinni, kunnes viimeinenkin asunto on myyty.

Työmaakohteita Nurkoralla on ollut noin 70 kilometrin säteellä, mutta pääasiassa työt keskittyvät Uuteenkaupunkiin.

Nurmi on myös osakkaana yrityksessä, joka järjestää kuljetuksia saaristokohteisiin. Mökkirakentaminen, jos mikä on suhdenneherkkää.

– Kahtena edellisenä kesänä oli aivan järjettömästi, tänä kesänä ei juuri yhtään.

Nurkoralla on oma halli Pajalassa ja erilaisia koneita joka lähtöön.

– Enemmän kuin on yleisesti hyväksyttyä, Nurmi naurahtaa.

He ovat todenneet, että työt sujuvat paremmin, kun ei tarvitse odottaa ketään. Samalla tavalla esimerkiksi timanttiporaus on tullut osaksi Nurkoran palveluja.

– Wintterillä olemme olleet alusta asti timanttitöissä. Siellä yksistään on tehty tuhansia reikiä.

Tyypillistä päivää ei yrittäjällä ole.

– Joka toinen päivä on hirveä, joka toinen tosi hyvä. Se on se suola. Onnistumiset voivat olla rajuja ja epäonnistumiset rajumpia, Nurmi kuvailee.

Vapaa-ajan ja loman pitäminen on Nurmen mukaan itsestä kiinni.

– Eikä se ole ongelma, jos työ maistuu, vapaa-ajallaan kaikkea merellistä, kuten veneilyä ja sukeltamista harrastava Nurmi sanoo.

Nurkora on aina halunnut työllistää paikallisia nuoria. Välillä käy niin, että nuori huomaakin olevansa väärällä alalla, mutta joskus työelämään saattaminen on johtanut johonkin suurempaan.

– Ensimmäiset työharjoittelijat ovat olleet jo vuonna 2006. Myöhemmin on tullut mielenkiintoisia kohtaamisia, kun he ovat olleet jossain isossa firmassa ja tilanneet töitä meiltä, Nurmi muistelee.

Nurkora OyYrittäjä: Jussi Nurmi

Yrittäjänä alalla: 17 vuotta

Perustamisvuosi: 2006

Ala: rakennusala

Työntekijöiden määrä: 9

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana on vuorossa Latecin Lauri Ämmälä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän