Yritysneuvoja työnhakijan ja yrityksen tukena

0
Jukka Siikonen aloitti syyskuun alussa Uudenkaupungin yritysneuvojana.

Uudessakaupungissa aloitti syyskuussa uusi yritysneuvoja kaupungin työllisyyspalveluissa. Yhteiskuntatieteiden maisteri Jukka Siikonen tuli pari viikkoa sitten kaupungin palvelukseen. Kyseessä on vuoden 2024 loppuun saakka kestävä määräaikainen työ.

Siikonen on toiminut aiemmin mm. Nousiaisten ja Kangasniemen kunnan elinkeinoasiamiehenä, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:ssä yritysten projekti- ja koronatukineuvontatehtävissä sekä Kuopiossa Savonia-ammattikorkeakoulussa tuntiopettajana ja projektitöissä.

Yritysneuvojan työ on kokonaan uusi tehtävä kaupungissa, minkä perustamista perustellaan sillä, että Uudenkaupungin alueen työllisyystilanteen hoitaminen on kohdannut haasteita erityisesti autotehtaan suhdanneluontoisen työn vuoksi.

– Pähkinänkuoressa työllisyyspalveluissa yritysneuvoja yrittää löytää yrityksille työntekijöitä sekä löytää työttömille työnhakijoille puolestaan töitä, Siikonen kiteyttää.

Monella Uudenkaupungin yrityksellä on tällä hetkellä myös tarvetta rekrytoida lisää työvoimaa ja pahimmillaan työvoimapula mielletään kasvun esteeksi. Nyt kun autotehtaan työllisyystilanteessa on ollut haasteita, Siikonen yrittää selvittää erityisesti alueen pienemmistä yrityksistä piilotyöpaikkoja. Myös yrityskäynnit kuuluvat hänen ohjelmaan.

Piilotyöpaikoilla tarkoitetaan työtä, jota ei olla laitettu julkiseen hakuun.

– Tarkoitus näin alkuvaiheessa on soitella yrityksiin ja selvitellä niiden työvoimatarpeita ja olla sitten auttamassa heitä rekrytointiprosessin aikana, Siikonen kertoo.

Lyhyen työssä olon aikana Siikosen työ on vielä itsensä tunnetuksi tuomista yrityksille ja tutustumista alueen toimijoihin, mutta hän ajattelee piilotyöpaikkoja löytyvän etenkin palvelu- ja teollisuusaloilta.

Tiiviiden yhteyksien sekä luottamuksen rakentamisen ohella Siikonen aikoo tiedustella työvoiman lisäksi muista yrityksen tarpeista. Investointi- tai kehittämistarpeista sekä tontti- ja toimitilatarpeista Siikonen voi ohjata yrityksiä olemaan yhteydessä muihin alueen kehittäjätahoihin, kuten Ukipolikseen tai kaupungin elinkeinopalveluihin.

TE-toimiston, ELY-keskuksen, kaupungin työllisyyspalvelujen sekä alueen koululaitosten avulla yrityksille voidaan toteuttaa erilaisia koulutuksia sekä neuvonta- ja tukipalveluja. Olemassa olevia palveluja ovat esimerkiksi palkkatuki, työkokeilu, oppisopimusneuvonta sekä Rekrykoulutus.

– Yrittäjät eivät aina välttämättä tiedä, miten esimerkiksi palkkatukea haetaan. Työn alla onkin sellainen esite, jossa kerrottaisiin selkeästi, miten se toimii, miten haetaan ja kuinka paljon sitä voi saada, Siikonen toteaa.

Siikosella on Mörnessä työllisyyspalveluissa työpiste, tiimissä toimivat tukena myös kuusi työllisyysohjaajaa ja lähiesihenkilö. Siikonen haluaa tuoda itsensä tunnetuksi yrityksille, jotta yhteydenpito voi olla helppoa ja säännöllistä. Varsinkin, kun yritysneuvoja on kokonaan uusi työtehtävä kaupungin työllisyyspalveluissa.

– Erilaisissa tilaisuuksissa ja messuilla pyrin olemaan paikalla sekä järjestämässä niitä yhdessä yhteistyötahojen kanssa. Yritetään luoda ja lisätä luottamusta yritysten, työnhakijan sekä myös kaupungin välille, Siikonen toivoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän