75-vuotiaat kutsutaan terveystarkastukseen– Ugin seniorineuvola muuttuu Varhan ikäneuvolaksi

0
Hanna Nieminen vastaa ikäihmisten terveystarkastusten suunnittelusta Vakka-Suomessa.

Uudessakaupungissa on toiminut seniorineuvola Kompassi, johon on kutsuttu 70-vuotiaat terveystarkastukseen. Ensi vuodesta alkaen terveystarkastuksista vastaa Varha ja ikäneuvolatoimintaa tulee koko Vakka-Suomen alueelle.

Ikäneuvolan tavoitteena on tukea ikäihmisten toimintakykyä ja terveyttä.

Varhan ikäneuvola kutsuu ensi vuodesta alkaen terveystarkastukseen 75-vuotiaat, jotka eivät ole kotihoidon tai ympärivuorokautisen palveluasumisen piirissä. Kutsun ikäneuvolaan saa enemmistö 75-vuotiaista, sillä sen ikäisistä kolme neljästä asuu itsenäisesti kotona.

– Jos 75-vuotias on esimerkiksi diabeetikko, hänen terveyttään jo seurataan, siksi hän ei saa kutsua. Terveystarkastukseen kutsutaan siis heidät, jotka ovat suht terveitä, alue 1:n toimintakykyä tukevien palveluiden päällikkö Hanna Nieminen kertoo.

Terveystarkastus on kaksiosainen. Sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja kartoittaa yleisen terveyden ja fysioterapeutin vastaanotolla tutkitaan 75-vuotiaan toimintakyky.

Terveystarkastuksesta ikäihminen ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Jos hänellä ilmenee kotihoidon tarvetta, ne kartoitetaan ikääntyneiden palveluissa.

Ikäneuvolan toiminta on vasta käynnistämisvaiheessa, eli Varhassa selvitellään parhaillaan, missä ja miten vastaanotot järjestetään. Uudessakaupungissa asuvat ikäihmiset saavat kutsun Uuteenkaupunkiin, mutta missä esimerkiksi pyhärantalaisten terveystarkastukset tehdään, on vielä auki.

– On mahdollista, että heidätkin ohjataan Uuteenkaupunkiin.

75-vuotiaat saavat kutsun terveystarkastukseen sinä vuonna, kun täyttävät 75 vuotta. Kutsu tulee postitse. Terveystarkastukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Nieminen toivoo, että kaikki kutsutut kuitenkin osallistuvat terveystarkastukseen.

– Varhan strategiassa painotetaan ennaltaehkäisyä ja ikäneuvola on juuri sitä. Ikäneuvolan toiminta perustuu myös vanhuspalvelulakiin sekä terveydenhuoltolain 13 pykälään. Ikäihmiset seulotaan, jotta saadaan kiinni mahdolliset sairaudet, joihin vielä voidaan vaikuttaa.

Niemisen mukaan alue 1:llä eli Laitilassa, Pyhärannassa, Uudessakaupungissa, Taivassalossa, Kustavissa, Vehmaalla, Mynämäessä, Nousiaisissa ja Maskussa, on hyvät resurssit ikäihmisten hoitamiseen.

– Meillä on esimerkiksi oma geriatri. Näin ei kaikilla alueilla ole.

Fakta


Alueella satoja terveystarkastuksia


Tasan 75-vuotiaita tällä alueella on 750 (kaikki alueen yhdeksän kuntaa)

75-vuotiaita on Ugissa 276

Laitilassa 114

Pyhärannassa 27

Taivassalossa 28

Kustavissa 29

Vehmaalla 28

Mynämäessä 110

Nousiaisissa 43

Maskussa 95

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän