Aamupalakakku

0
Vaatimaton omenakakku saa lisämakua kermavaahtonokareesta.

Italian reissulla oli vaikea löytää suomalaiseen makuun sopivaa syötävää aamupalalla. Noutopöydän tarjonnasta suurin osa oli makeaa ja sokerisen kuorrutteista. Häviölle jäivät leikkeleet, perunamunakkaat ja sämpylät.

Syrjäsilmällä tuli vilkuiltua viereiseen pöytään, miten Italian mamma kävi kokoamassa noutopöydän tarjonnasta kaksi kukkuraista lautasellista makeita leivonnaisia. Toisen lautasellisen sai suloinen lapsenlapsi ja toisen perheen isoisä. Lapsi söi valikoiden, mutta signoren lautasellinen tyhjeni reippaaseen tahtiin välillä cappuccinoa ryystäen. Tarjoilija kuljetti isoja kupillisia kahvia pöytään ja bambinolle makeaa mehua apukeittiön puolelta.

Toki hotellin aamiaisen viimeiseksi palaksi ja loman kunniaksi on pakko käydä itsekin katsomassa makeita leivonnaisia, sillä jopa aamutuimaan jälkiruokamaha kaipaa omansa.

Kermaisten herkkujen sijaan valitsen mieluummin kuitenkin vaatimattoman näköisen kahvikakkuviipaleen viimeisten kahvikulausten seuraksi.

Tässä ohje vaatimattoman näköiseen, mutta mehevään omenakakkuun, joka ei ole liian makeaa aamutuimaan, mutta juhlistaa uuden alkavan päivän.

Kakku toimii erityisen hyvin viikonlopun aamuina tai lomalla, mutta kyllä siitä saa myös hyvän päiväkahviseuralaisenkin. Lisää extraa saa tarjoamalla kakun kermavaahdon kera.

Vaatimaton omenakakku


225 g voita

1,5 dl sokeria

3 kananmunaa

1 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

3 dl vehnäjauhoja

70 g saksanpähkinöitä

3-4 isoa omenaa

½ sitruunan mehu

tomusokeria

Pese ja kuori omenat tarvittaessa. Poista siemenkodat ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi, noin 1 x 1 cm. Purista päälle vähän sitruunamehua, niin eivät pääse tummumaan.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat mukaan yksitellen vatkaten. Sekoita vehnäjauhoihin kaneli ja leivinjauhe. Lisää jauhot seokseen.

Murskaa saksanpähkinät pienemmiksi paloiksi ja sekoita ne yhdessä omenapalojen kanssa taikinaan.

Rypistele käsin leivinpaperiarkki ja vuoraa irtopohjavuoka paperilla. Rypistely helpottaa leivinpaperin asettumista vuokaan.

Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia. Tarkista, että kakku ei ole päässyt liikaa tummumaan. Laita vuoan päälle tarvittaessa leivinpaperiarkki. Jatka paistoa uunissa vielä 20-30 minuuttia. Uunissa omenapalat pehmenevät ihanasti taikinan joukkoon.

Koristele kakku siivilöidyllä tomusokerilla ennen aamupalapöytään vientiä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän