Ammattikorkeakoulu jalkautuu yritysten pariin

0
Janne Siivonen (vas.), Jaana Heinonen, Jarkko Heinonen, Mikko Siitonen, Anu Pellinen ja Elina Siivonen ovat mukana Osaajia maakuntaan -hankkeen ohjausryhmässä.

Toukokuun alusta lähtien Varsinais-Suomeen alueella toiminut Turun Ammattikorkeakoulun luotsaama Osaajia maakuntaan -hanke, jonka tarkoituksena on helpottaa alueen tarpeita osaajapulan helpottamisessa, koulutuksen- ja osaamisen kehittämisessä sekä TKI-toiminnan edistämisessä.

Hanketta tukee Varsinais-Suomen liiton Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE), missä on mukana Turun AMK:n lisäksi Novida, Uudenkaupungin ja Loimaan kaupungit. Hanke kestää ensi vuoden toukokuun loppuun asti.

– Kun opiskelutavat ja -menetelmät ovat muuttuneet, niin meidän pitää pohtia, miten nuoret voisivat suorittaa opiskelujaan kotikunnissa, jos ei halua muuttaa opiskelupaikkakunnille, Uudenkaupungin elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen pohtii.

Hankkeen projektipäällikkönä toimiva Turun AMK:n Jaana Heinonen kertoo, että taustalla on ammattikorkeakoulun strategiauudistus, jossa koulu haluaa tulla näkyväksi ympäri maakuntaa.

– Muun muassa osaajapula ja koulutusyhteistyö olivat sellaisia tekijöitä, joiden takia halusimme jalkautua seutukuntiin. Haluamme palvella sekä yrityksiä että opiskelijoita tällä hankkeella, Heinonen kertoo.

Uudenkaupungin Novidan toimipisteellä olevat ammattikorkeakoulun etäopiskelupisteet mahdollistavat juuri hybridiluontaisen opiskelun Uudessakaupungissa asuville tutkinto-opiskelijoille.

– On hyvä, että tällaisiin tiloihin muut opiskelijat voisivat kokoontua ja verkostoitua keskenään ja tehdä ryhmätöitä, vaikka voidaankin opiskella verkossa, Turun AMK:n Mikko Siitonen toteaa.

Tiloilla on tarkoitus hyödyntää myös yrityspalveluja ja kertoa yrityksille erilaista yhteistyömahdollisuuksista. Uusista hankkeista tiedottaminen yrityksille onkin yksi tämän hankkeen tavoitepisteistä.

– Kunnissa on paljon työmahdollisuuksia eikä nuorten tarvitsisi etsiä aina varsinaisten opiskelukaupunkien ympäristöstä. Meidän pitää aktiivisesti olla esillä ja näyttää nuorille mahdollisuuksia. Sama pätee myös ulkomaalaistaustaisten oppilaiden kohdalla, Jarkko Heinonen huomauttaa.

Novidan sekä Uudenkaupungin kauppakamarin edustaja Elina Siivonen lisää, että ammattikorkeakoulun on tarkoitus jalkautua kerran viikossa kaupunkiin ja tarjota Novidan tiloissa yrityksille mahdollisuus sopia tapaamisesta sekä tutustua yhteistyömahdollisuuksiin.

– Jokaisena maanantai-iltapäivänä AMK:in edustaja on paikalla läsnä, Siivonen tarkentaa.

Rekrytointikanavien ja työharjoittelumallien rakentaminen yritysten ja ammattikorkeakoulun välille. Esimerkiksi rekrytointitilaisuuksia on jo järjestetty ja tarkoitus on järjestää ensi vuonna.

– Yritykset esittelevät paikan päällä tarjontaansa sekä opiskelijoiden kanssa vieraillaan vielä paikallisissa yrityksissä. Kaupunki on hyvin mukana tukemassa tässä, Turun AMK:n hankekoordinaattori Janne Siivonen sanoo.

Uudenkaupungin puolesta Jarkko Heinonen toteaa, että on myös kaupungin edun mukaista, että kaupunki on mukana markkinoimassa omaa aluettaan, jotta opiskelijoille ja mahdollisesti tuleville uusille työntekijöille Uusikaupunki olisi houkutteleva vaihtoehto.

– Pyrimme järjestämään erilaisia illanviettoja opiskelijoille markkinoinnin näkökulmasta. Täällä olisi paitsi töitä tarjolla, mutta täällä voisi olla ihan mukava myös asustaa, Jarkko Heinonen päättää.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän