”Elämä on kuin kantarelli” – Vanhustenviikon juhlaa vietettiin Crusellissa

0
Professori emerita Sirkka-Liisa Kivelä oli kutsuttu vanhustenviikon pääjuhlan puhujaksi Uuteenkaupunkiin.

Kansallista vanhustenviikkoa vietetään tänä vuonna teemalla ”Tehdään iästä numero”. Viikon pääjuhla veti Uudessakaupungissa kulttuurikeskus Crusellin salin lähes täyteen väkeä. Tähän lienee syynä ollut juhlan vetovoimainen puhuja, professori emerita Sirkka-Liisa Kivelä . Hän puhui kokemuksellisesta vanhenemisesta.

– Elämä on kuin kantarelli. Ei mikään laskeva käyrä, Sirkka-Liisa Kivelä kuvaili.

Kantarellilla Kivelä halusi kuvata sitä, miten elämän varrella karttuvat tiedot ja taidot sekä kokemus laajentavat ihmistä suureksi kasvavan sienen tavoin.

– Ja sitten vanhana näköalat ovat laajimmillaan.

Vaikka ikääntyminen merkitsee sitä, että ihminen rapistuu fyysisesti ja erilaiset toiminnot hidastuvat, niin psyykkisestä ja psykososiaalisesta näkökulmasta vanheneminen on syvällinen kehitys ja kasvuprosessi.

– Kun ikääntynyt alkaa etsiä itseään ja paikkaansa maailmankaikkeudessa ja elämän ketjussa, saa hän palkaksi vapauden. Vapauden lisäksi hän myös saa laajentuneen mielikuvituksen, uuden luovuuden, veitikkamaisuuden ja hän myös voittaa kuoleman pelon, totesi Kivelä viitaten aiheesta tehtyihin tutkimuksiin.

Laajentuneella mielikuvituksella ja luovuudella viitataan siihen, että ikäihmiset osaavat usein vapautua kangistuneen ajattelun kaavoista.

Ikääntymiseen liittyy myös oman elämän hyväksyminen.

– Osataan olla armeliaita itselle. Mennyttä osataan tarkastella tapahtumien jälkeisten kokemusten ja ymmärryksen kautta, Kivelä kuvaili.

Tähän liittyy myös elämän mysteerin hyväksyminen. Se, että olemme pala elämän jatkumossa.

Menneiden muisteleminen on myös tapa siirtää historiaa ja kulttuuria seuraaville polville.

– Seniorielämän hauskin osuus on ehdottomasti se, että uskaltaa olla oma itsensä ja sanoa omat mielipiteensä. Saa vapautua erilaisista rooleista ja voi poiketa totutusta, totesi Kivelä.

Sirkka-Liisa Kivelä muistutti, että ikääntyneillä on nyt myös mahdollisuus luoda aivan uudenlaista seniorikulttuuria.

Hän halusi kuitenkin varoittaa ikäihmisiä liiallisen kiltteyden vaarasta.

– Ikäihmiset asettavat usein toiveissaan kaikki muut itsensä edelle. Tämä on luonnollista, mutta vaarana on, että näin unohdetaan ajaa myös omaa etua. Kisa eri ikäryhmien välillä on valitettavasti aika armotonta, joten on ikäihmisten on itse tuotava ja pidettävä esillä heille tarpeellisia ja tärkeitä asioita, Kivelä painotti.

Professori Kivelä opasti kaikki myös varustautumaan vanhuusvuosiin. Varustautumiseen kuuluu sairauksien ennaltaehkäisy terveellisten elämäntapojen ja toimintakyvyn ylläpitäminen liikunnan kautta, mutta myös ihan konkreettinen varautuminen aina asumisoloista testamenttiin.

Vanhusten viikon juhlan järjestelyistä vastasi Uudenkaupungin vanhusneuvosto. Juhlan avajaissanat lausui kaupunginjohtaja Atso Vainio.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän