Elämänkumppani

0

Miten joku tuntematon voi olla yhtäkkiä niin tärkeä henkilö, että hän on joku, jonka kanssa haluat jatkaa koko elämäsi. Jossain elämänvaiheessa monet löytävät elämänsä kumppanin ja elämä jatkuu sitten heidän kanssaan.

Kyllä, synnymme yksin ja kuolemme yksin, mutta syntymän ja kuoleman välillä on elämä ja jonkun kanssa vietetty elämä on ihanaa. Minun mielestäni jotain puuttui elämästäni, kun olin yksin, mutta ilo ja onnellisuus kaksinkertaistuu elämänkumppanin kanssa.

Mitä mietitte, onko se ok, jos vanhemmat valitsevat teille teidän elämänkumppanin? Monet eivät ehkä tiedä, että monissa maissa elämänkumppanin valitsevat heidän vanhempansa.

Nepal on yksi niistä maista, jossa vanhemmat valitsevat lapsilleen elämänkumppanin. Se voi kuulostaa hauskalta, mutta se on totta. Minun omassa perheessäni minun siskoni meni naimisiin vanhempieni valitseman henkilön kanssa.

Melkein yli 70 prosentilla avioliitto tapahtuu vanhempien valitseman henkilön kanssa. Kymmenen vuotta sitten, omasta valinnastamme tehty avioliitto oli kulttuurimme vastaista. Nykyään se on ok, mutta vielä joku toinen ihminen voi kyseenalaistaa sinua siitä, ettet ole mennyt naimisiin vanhempiesi valitseman henkilön kanssa.

Se on näin koska Nepalissa on kastijärjestelmä. Eli se tarkoittaa ihmisiä, kenellä on samanlainen sukunimi voivat mennä naimisiin, mutta jos se on erilainen, ette voi mennä naimisiin. Sukunimesi perusteella sinut luokitellaan yläluokkaan tai keskiluokkaan tai alempaan.

Totta se kuulostaa oikein kamalalta, mutta se oli perintöä esi-isiltämme. Nyt se ei ole yhtä tiukkaa kuin perinteisessä ajassa, mutta niin on kuitenkin monessa paikassa.

Itse en tiedä, miten Suomessa oli kaksikymmentä vuotta sitten, mutta ainakin nyt kaikilla on oikeus valita oma parinsa itse. Se on hyvä. Kerran olin jutellut tästä ystäväni kanssa ja hän oli hieman yllättynyt.

Hän kysyi, miten sukunimen perusteella joku voi olla yläluokassa tai keskiluokassa tai alemmassa. Se on totta ja monessa paikassa Nepalissa ihmiset uskovat edelleen ja seuraavat siitä.

Mikä se on tai miten se on, elämänkumppanin tulee olla joku, jonka kanssa elämästä tulee helpompaa, hauskempaa ja onnellisempaa. Filosofisesti mielestäni elämänkumppani on tärkeä, kun vanhenemme, kun lapsemme ovat kaukana, sukulaiset omassa maailmassaan ja ei ole ketään, joka jakaa tunteitamme. Se on aika, jolloin tarvitset elämänkumppaniasi.

Ei vain ihmisissä, luonto on antanut elämänkumppanin myös eläimille. Tämä osoittaa, kuinka tärkeä elämänkumppani on elämän elämiselle. He ovat ihmisiä, joiden kanssa jaamme kaiken, mitä emme voi jakaa muille, joten sana itse määrittelee sen merkityksen ”elämänkumppani” – kumppani elämälle.

Pooja Shah

kirjoittaja on

muuttanut

Uuteenkaupunkiin

Nepalista

ja opiskellut

suomen kieltä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän