Kaiken keskiössä edelleen muna – Kehnoista satovuosista ja toisiaan seuraavista kriiseistä huolimatta Munax on laajentunut ja kasvanut

0
Munaxin toimitusjohtaja Matti Nyfors aloitti työt yrityksessä loppuvuodesta 2019. Hänen aikanaan niin sanottua tavanomaista vuotta ei ole ollut lainkaan. Ensimmäisenä iski koronakriisi, jota seurasi Ukrainan sota. Maatalousalaa on lisäksi haastanut kaksi kehnoa satovuotta.

– Munaxille kuuluu ihan hyvää. 20 vuoden aikana on kuljettu pitkä matka, jonka aikana on laajennettu, perustettu uusia toimipaikkoja, kehitetty uusia tuotteita ja sittemmin saatu uudet omistajat. Firma on aika erinäköinen kuin se, mistä lähdettiin liikkeelle. Edelleen meillä on suomalaisia munantuottajia, jotka tuottavat meille munia ja kaiken keskiössä on muna, Munaxin toimitusjohtaja Matti Nyfors sanoo.

Kolme kananmunatuottajaa perustivat Munaxin munapakkaamoksi vuonna 2003. Keväällä 2021 perustajaosakkaat myivät loput osakeomistuksensa tanskalaiselle Danæg-konsernille. Nyforsin mukaan uusi omistaja ei juuri näy yhtiön arjessa vaan asioita tehdään hyvin itsenäisesti.

– On ollut mukava huomata, että uusi omistaja uskoo meihin ja on jatkanut investointien tiellä. Olemme investoineet sekä Laitilaan, Mynämäen kanaloihin että Kustaviin.

Vaikka munien pakkaaminen on edelleen toiminnan ytimessä, munien jalostaminen niin teollisuuden, ravintoloiden kuin kuluttajienkin käyttöön on tuonut markkinoille aivan uusia tuotteita. Pari tuotetta on saanut myös patentin.

– Elintarvikealalla patentit ovat aika harvinaisia, ja meillä on niitä kaksi.

Toinen patentti on Kustavissa fermentointimenetelmällä valmistettaville välipaloille ja toinen käyttövalmiille munavoille.

Vuonna 2019 loppuvuodesta varatoimitusjohtajan tehtävään astunut Nyfors ei ehtinyt tehtävässään kauaa toimia ennen kuin ensimmäinen kriisi iski.

– Ei tässä ole ollut tylsiä aikoja. Olen joskus ajatellut, että välissä voisi olla yksi vaikka ihan tavallinenkin vuosi.

Koronakriisi ei jäänyt viimeiseksi alaa koettelevaksi haasteeksi. Koko maatalousalaa on viime vuosina kurittanut muun muassa kaksi huonoa satovuotta ja Ukrainan sodan heijasteleminen välillisesti tai suoraan muun muassa lannoitteiden ja rehun hintaan.

Kohonneet kustannukset laskevat kannattavuutta, joten tuottajien on saatava munistaan isompi hinta. Nyforsin mukaan tuottajien ahdinko onneksi ymmärrettiin myös kaupan alalla, jossa tuottajahintojen korotus vietiin myös tuotehintoihin.

– Prosentuaalisesti kananmunien hinta nousi paljon. Tästä huolimatta munat ovat edelleen muihin proteiinilähteisiin verrattuna hyvin edullisia, sillä euromääräisesti puhutaan kymmenien senttien eikä eurojen korotuksista pakkausta kohden.

Rehun hinnat ovat jo hieman laskusuunnassa, mutta tällä hetkellä alalla jännitetään millainen on kuluva satovuosi. Ennakkotietojen perusteella siitä odotetaan huonompaa kuin edellisestä vuodesta, mutta parempaa kuin sitä edellisestä.

Virikekanaloista lattiakanaloihin siirtyminen aiheuttaa merkittävää painetta kanatiloille, ja näissä investoinneissa puhutaan vähintään sadoistatuhansista ja isompien kanaloiden kohdalla vielä suuremmista summista. Investointipaine tulee siitä, että lattiakanalaan siirtyminen laskee tilan kapasiteettia.

– Jos virikehäkkikanala lopettaa ja samaan tilaan perustetaan lattiakanala, tilan kanojen ja sitä myöden myös munien määrä laskee noin 20 prosenttia. Jotta munia saadaan yhtä paljon kuin aiemmin, täytyy tehdä laajennus.

Jos viime vuodet ovat olleet tuulisia munien tuottajille, ne ovat olleet sitä myös Munaxille. Tästä huolimatta yritys on kasvanut ja investoinut niin Laitilassa kuin muissakin toimipaikoissaan. Mynämäelle on rakennettu kolme uutta kanalaa. Omat kanalat lisäävät munien tuotannon omavaraisuutta tilanteessa, jossa munientuottajien määrä ja heidän tuotantokapasiteettinsa vähenee.

Tänä vuonna munien tuottajat ovat myös pidätelleet henkeään, kun lintuinfluenssan pelättiin leviävän myös Suomeen. Toistaiseksi tautia ei ole löydetty Suomessa muualta kuin luonnonlinnuista, mutta eläintautien riskeihin varautuminen on maataloudessa arkipäivää.

– Meidän täytyy ottaa nämä asiat tosissaan ja siksi meillä on hyvinkin tiukat säännöt sisäisesti eli emme vie vieraita kanaloillemme. Riskit ovat aina olemassa, mutta pyrimme ne omalla toiminnallamme minimoimaan.

Hanna Hyttinen

Munax Oy

Toimipaikkoja Laitilassa, Mynämäellä ja Kustavissa.

Omistaja Danæg-konserni.

Työntekijöitä yhteensä 120.

Munien pakkaamisen lisäksi yritys tuottaa muun muassa munamassaa elintarviketeollisuuden, ravintoloiden ja yksityisten asiakkaiden käyttöön, erilaisia välipalavalmisteita, munavoita ja keitettyjä ja kuorittuja munia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän