Katujen kertomaa: Kolmen kapteenin talot vierekkäin

0
Rantakadulla olevien kolmen 1800-luvulla rakennettujen talojen seinät ovat vuosikymmenten aikana kuulleet paljon kaupungin historiaan ja etenkin merenkulkuun liittyviä tarinoita.

Rantakadun länsipäässä on vierekkäin kolme komeaa vanhaa puutaloa, talot Rauhankatu 2:n kerrostalosta länteen päin. Aikanaan kaikkien kolmen talon omistajillakin oli hyvin paljon yhteistä.

Taloista vanhin, keskimmäinen, on säästynyt Uudenkaupungin viimeisestä kaupunkipalosta 1855 ja se onkin yksi Uudenkaupungin ruutukaava-alueen vanhimmista säilyneistä asuinrakennuksista (Pohjoistullikatu 2).

Saarisen talo

Rantakadun ja Pohjoistullikadun itäkulmassa sijaitseva, lähivuosina kauniisti ja taidolla kunnostettu puinen asuintalo, valmistui merikapteeni Juho Saariselle aivan 1800-luvun viimeisinä vuosina. Talon rakennuspiirustus on päivätty vuonna 1897.

Johannes Saarinen oli kotoisin Lokalahden Ruissaaren ratsutilalta, hän oli 16-lapsisen perheen poika. Johanneksen, tai Juhon, joksi häntä myöhemmin kutsuttiin, isä Henric David Henriksson oli tunnettu myös laivanvarustajana ja hänellä oli useita osuuksia eri lokalahtelaisissa purjelaivoissa.

Juho lähti 15-vuotiaana merille ja kouluttautui vuosien aikana merikapteeniksi asti. Merikapteeniksi hän valmistui vuonna 1893, mutta joutui terveydellisistä syistä jättämään laivaelämän jo viiden vuoden kuluttua. Merikapteenin opintoja hän oli suorittanut samaan aikaan lyökkiläisen Janne Malénin kanssa.

Jannen sisaresta Evelinasta eli ”Liinestä” tuli Juhon vaimo. Perheeseen syntyi kaksi lasta, Naima ja Veli . Naima-tytär antoi myös nimen Juho Saarisen suunnittelemalle ja rakennuttamalle kuunariparkkilaivalle, jonka pääisäntänä Saarinen myös toimi.

Vaikka Juho Saarinen jäikin purjelaivoilta pois, toimi hän koko elämänsä ajan aktiivisesti niin merenkulun kuin muunkin yritys-, kunnallis- ja yhdistyselämän tehtävissä.

Isakssonin talo

Isak Isaksson oli syntynyt Laitilassa 1842. Nuoruudessaan hän purjehti useissa ahvenanmaalaisissa laivoissa ja suoritti aikanaan myös kauppalaivurin tutkinnon. Uuteenkaupunkiin hän asettui asumaan vuonna 1884, ensin Rauhankadulle.

Hän toimi myös lyökkiläisen Malénin omistamissa laivoissa päällikkönä. Isak Isaksson avioitui merikapteeni Janne Malénin yhden sisaren Veran kanssa. Isakssonit hankkivat 1880-luvun lopulla rovasti Heikelin entisen talon Pohjoistullikadun ja Rantakadun kulmasta, sen länsipuolelta (keskimmäinen näistä kirjoituksen taloista).

Vera Isaksson tunnettiin innokkaana puutarhanhoitajana ja sanottiinkin, että tuohon aikaan Isakssonin talon puutarha oli kaupungin hienoimpia ja parhaiten hoidettuja. Isakssonin perheeseen kuului myös kasvattitytär Aino .

Isak Isaksson oli paitsi merenkulkija myös kekseliäs uudisraivaaja. Hän perusti Uudenkaupungin telakan, hän edisti rautatien saamista kaupunkiin, hän vaikutti kiviteollisuuden alkamiseen Uudenkaupungin saaristossa jne.

Malénin talo

Lähimpänä Vanhaa kirkkoa sijaitseva pitkä komea puutalo oli vuonna 1867 Lyökissä syntyneen Johannes Arvid Malénin, eli merikapteeni ja laivanvarustaja Janne Malénin koti vuodesta 1917.

1870-luvulla valmistunut suuri puutalo oli ollut aikaisemmin Erholmin kauppias- ja merenkulkijasuvulla.

Janne avioitui Lokalahden Ruissaaresta kotoisin olleen Eleonooran eli ”Nuuran” kanssa. Maléneille syntyi kaikkiaan seitsemän lasta, joista neljä vanhinta menehtyivät jo lapsina erilaisiin kulkutauteihin. Heillä oli myös kaksi kasvattilasta.

Janne Malén oli todellinen laivamies. Hän omisti osuuksia useista purjelaivoista ja toimi useassa laivayhtiössä myös pääisäntänä, hän oli perustamassa Uudenkaupungin Laiva Oy:tä, Janhuan sahaa jne.

Kolmessa vierekkäisessä talossa asuivat siis kolme Malénin sisarusta: Janne Malén, Vera Isaksson ja Line Saarinen ja kaksi sisarusta Ruissaaren talosta: Juho Saarinen ja Nuura Malén.

Kolmen talon asukkaiden yhteydet eivät loppuneet siihen. Perheillä ja etenkin miehillä oli lukemattomia yhteisiä toimia erilaisissa laivanvarustukseen, telakkatoimintaan tai muuhun yritystoimintaan ja myös kunnalliselämään ja yhdistyselämään liittyvissä asioissa. Uudenkaupungin hautausmaallakin näiden kolmen perheen haudat löytyvät läheltä toisiaan.

Kolme vierekkäistä 1800-luvulla rakennettua asuintaloa piharakennuksineen ja pihapiireineen kertovat vieläkin hienosti Uudenkaupungin merellisestä historiasta.

Mari Jalava

Katujen kertomaa

Tämä juttusarja esittelee uusikaupunkilaisia katuja ja niiden kertomaa. Millainen on uusikaupunkilaisten katujen historia, mistä kadut ovat saaneet nimensä, mitä kaduilla on tehty, kuka asunut tai mitä niiden varrella on tapahtunut?

Juttusarjassa esitellään yksittäisiä katuja, kokonaisia kaupunginosia tai pelkästään joitakin tapahtumia tai henkilöitä niillä.

Kirjoituksissa ollaan vielä Rantakadulla, kerrotaan tarinoita sen varrella olleista taloista, asuneista henkilöistä tai sattuneista tapahtumista.

Rantakadun länsipäässä on säilynyt rinnakkain kolme 1800-luvulla valmistunutta komeaa kaupunkitaloa. Niiden historiaan liittyy paljon yhteistä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän