Koululaisille luovaa tekemistä syyslomalla

0
Oosa Sjöblom (vas.) ja Nella Luhtaniitty esittelivät omia askarreltuja hahmojaan Luova lava -leirillä.

Pyhämaan nuorisoseurantalolla on syysloman aikana vilinää ja vilskettä, kun Luova lava -päiväleiri on jälleen käynnissä lomalaisille. Viikon kestävällä leirillä 15 nuorta saavat viettää lomaansa erilaisten aktiviteettien parissa, joissa luovuus pääsee valloilleen.

Tiistaina nuoret askartelivat erilaisia hahmoja perjantaina viikon huipentavaa esitystä varten. Hahmot tulevat näytelmään, joka perustuu Vaarin kinnas -nimiseen satuun.

Mukana leirillä oli tiistaina ja keskiviikkona Kerttu Aaltonen, joka auttoi lapsia hahmojen askartelussa.

– Lapset pääsevät näyttelemään ensin varsinaisen sadun dialogin mukaan. Sitten teemme toisen version siten, että vanhemmat lapset kirjoittavat sadun uudestaan nykyajan kielen mukaisesti. Viimeiseksi teemme näytelmästä vielä räpin, Aaltonen kertoi.

Perjantaina lapset esittävät teokset leirin päättävässä ohjelmanumerossa, jota vanhemmat pääsevät myös katsomaan.

Hakametsän koulusta syyslomalla oleva yhdeksänvuotias Nella Luhtaniitty oli leirillä ensimmäistä kertaa. Hahmonukkien tekoa hän pääsi myös ensimmäistä kertaa kokeilemaan, mutta täysin uusi juttu se ei ollut.

– Olen nähnyt videoita, kun näitä tehdään. Videolla teko näytti vaikealta, mutta kun pääsi itse kokeilemaan, niin tämä oli aika helppoa, Nella paljasti.

Hahmoja askarreltiin ryhmissä ja Nellan pöytäryhmässä askarreltiin sammakoita. Nella itse teki myös aaveen, joka ei varsinaisesti liity satuun, mutta voi olla hyödyksi tulevaa halloweenia silmällä pitäen.

– Odotan, että tällä voisin pelästyttää joitakin, Nella pohti innostuneena.

Luova lava -toiminta on valtakunnallisten nuorisoseurojen esittävien taiteiden leiri- ja kerhotoimintaa, jossa sisältönä on pääosin teatteri, tanssi ja musiikki. Lasten oma luovuus ja osallisuus ovat myös keskeisiä osa-alueita toiminnassa.

Leirin yhtenä ohjaajana toimiva Tuire Erholm muisteli, että leirejä on järjestetty Pyhämaassa jo useana vuonna ja nimenomaan aina syyslomalla.

– Jokaisena vuotena on aina oma teemansa. Tänä vuonna se on kiehtovat kamut ja omituiset otukset. Ne liittyvät juuri tähän satunäytelmään, johon lapset askartelivat hahmoja, Erholm taustoitti.

Vaikka Luova lava -toiminnassa pätevät samat sisällöt, pyritään leirillä jokaisena vuotena tekemään hiukan erilaisia ohjelmia.

– Maanantaina meillä oli liikuntaleikkejä ja -pelejä ja torstaina menemme keskustaan kokeilemaan jousiammuntaa sekä keilailemaan. Perjantaina sitten esitämme vanhemmille tiistain ja keskiviikon aikaansaannokset, Erholm sanoi.

Erholmin lisäksi ohjaajina on viisi aikuista ja kaksi keittiöhenkilökuntaan kuuluvaa. Hän kiitteli kovasti muita ohjaajia talkoohengestä, jonka avulla lapsille voidaan mahdollistaa mukavaa lomatekemistä.

– Eihän tämä muuten onnistuisi ilman talkoolaisia. On hienoa, kuinka Pyhämaassa talkoohenki on vahvasti voimissaan, Erholm iloitsi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän