Kustavi kantelee Valviralle Varhasta – Kunta on pettynyt heikentyneisiin sote-palveluihin

0

Kustavin kunnanhallitus päätti tällä viikolla, että sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valviralle laaditaan kantelu Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) toiminnasta. Varhan sote-palvelulautakunta päätti nimittäin viime viikolla, että se jatkaa Kustavin terveysaseman jo heinäkuussa alkanutta sulkua tämän vuoden loppuun asti. Syynä tähän kerrottiin henkilöstövaje.

Kustavissa todettiin, että Varha ja erityisesti sotekeskusalue 1 ovat tämän vuoden aikana laiminlyöneet sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen lain vaatimalla tavalla. Kustavin kunta katsoo, että Varha ei ole missään vaiheessa osoittanut tarvittavaa henkilöstöä esimerkiksi laboratoriopalveluiden näytteenottoon. Lisäksi sosiaaliohjaajan ja -työntekijän paikalla olosta tai vastaanottoajoista ei ole ilmoitettu kunnalle tai asukkaille.

Kustavin kunta suunnittelee pyytävänsä Varhalta tilastotietoja eri palveluiden asiakasmääristä ja suoritteista, jotta niitä olisi mahdollista verrata viime vuoden vastaavaan aikaan.

Kustavista todetaan, että henkilöstöpula ei ole laillinen peruste sosiaali- ja terveyspalveluiden laiminlyömiselle. Lisäksi kunnasta todetaan, että paikallisten ikäihmisten on vaikeaa kulkea sote-palveluihin Vehmaalle, Taivassaloon tai Uuteenkaupunkiin, koska joukkoliikennettä kulkee niin harvoin.

Kustavin kunta kokee, että sote-palveluiden laatu, saatavuus ja saavutettavuus ovat laskeneet tämän vuoden aikana. Kunta pyytää valvontaviranomaisille osoitetulla kantelulla hyvinvointialueen sotekeskusalueeseen kohdistuvan valvontamenettelyn aloittamista. Kantelun laatii Kustavin kunnanjohtaja Rauno Peltola .

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän