Kutsuliikenne alkaa Ugissa maanantaina–Kaupungin joukkoliikenteen nimeksi tulee Vuki

0
Kutsuliikennettä ajetaan tällä alueella.

Uudessakaupungissa aloittaa maanantaina 30.10. runkobussiliikenteen rinnalla uusi kutsuliikenne. Kutsuliikenne palvelee matkustajia arkisin kello 8.15:n ja 14:n välillä. Se ei siis ole yhtä laajaa kuin aiemmin kokeiltu Ukikyyti .

– Opimme Ukikyyti-kokeilusta ja sen kokemukset ovat palvelun pohjalla, kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Héllen kertoo.

Suunnittelija Sonja Stenman korostaa, että kutsuliikenne ei ole heti maanantaista alkaen valmis, vaan se starttaa toimintansa.

– Kutsuliikenne on kehittyvää palvelua.

Kutsuliikenteeseen saa kyydin etukäteen varaamalla joko puhelimitse tai verkosta tilaamalla. Mitään sovellusta ei tarvitse ladata, joten kutsuvuoron voi varata yhtä hyvin pöytätietokoneella, kannettavalla, tabletilla tai puhelimella. Palveluun ei tarvitse syöttää pankkiyhteystietoja, vaan matka maksetaan autossa.

Kaupungin joukkoliikenne on rakennettu niin, että runkobussit tuovat matkustajat keskustaan ja keskusta-alueella sekä lähiasuinalueilla voi liikkua kutsuliikenteellä. Kutsuliikenne on tarkoitettu kaikenikäisille matkustajille.

Kela-kyydit ja invakyydit ovat kuitenkin erikseen. Myös Sakunkulman yli 65-vuotiaille tarkoitettu kutsuliikenne jatkaa ajoja ainakin vuoden loppuun. Sen ajoista vastaa Varha.

Vukin kutsuliikenteessä matkan hinta on sama kuin runkobussissa eli aikuiselta matkustajalta kolme euroa per kyyti, lapset matkustavat puoleen hintaan ja alle 7-vuotiaat pääsevät kyytiin aikuisen seurassa maksutta. Vaikka alle 7-vuotiaat pääsevät maksutta, heille on varattava paikka autosta.

Kutsuvuoron voi maksaa käteisellä tai yleisimmillä maksukorteilla, myös sisäisen liikenteen Seutu+-kortti käy kutsuliikenteessä. Sen sijaan perusasteen koulukortit eivät käy kutsuliikenteeseen.

Stenman suosittelee varaamaan kutsuliikenneautosta paikan jo päivää ennen jos mahdollista.

– Ainakin jos on tärkeä meno, niin kyyti kannattaa varata ajoissa, kyydin voi varata useampaakin päivää ennen.

Mikäli autossa on tilaa, voi paikan varata myös samana päivänä.

Kutsuliikennettä hoidetaan pikkubusseilla. Liikennöinnin hoitaa TLO.

Kutsuliikennettä ajetaan ydinkeskustassa, joka pohjoisessa rajautuu Hiunniityntiehen, Saarniston alueeseen ja Palometsään. Kutsuliikennealue sisältää myös autotehtaan ja Kurjenpolun. Kantatie 43:lla alue kattaa vielä Orivontien Kivimäenkujan risteykseen saakka. Idän puolelta alue sisältää Salmen alueen sekä Hakametsän. Eteläpuolella alueeseen kuuluvat kaupungintalo ja terveyskeskus, Sorvakko sekä Ykskoivu.

Auton noutopiste näkyy verkkopalvelussa tai tieto annetaan puhelinpalvelussa. Noutopiste on siis asuinpaikan lähistöllä kadulla. Kutsuliikenne ei nouda matkustajaa ovelta.

Kaupunki käynnisti elokuussa runkobussiliikenteen, joka hoitaa koululaisajot sekä työmatkaliikenteen. Kutsuliikennettä hoidetaan samalla kalustolla, siksi sen toiminta ajoittuu koululaisajojen väliin. Kaupungin koko joukkoliikenteen nimeksi tulee Vuki , mikä tarkoittaa vuoroa.

– Saimme nimiehdotuksia paljon. Työryhmä mietti perusteellisesti nimiehdotuksia ja vuki tuntui Ukiin sopivalta nimeltä, Stenman perustelee.

Vuki-nimellä ajavat sekä runkobussit että kutsuliikenne.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän