LALE-hanke toi Uuteenkaupunkiin ja Laitilaan kulttuurisensitiivistä perhetoimintaa

0
Lapsilla riittää tekemistä Uudenkaupungin perhekahvilassa, kun vanhemmat keskittyvät suomen kielen opiskeluun.

Vuonna 2022 alkunsa saanut MLL Varsinais-Suomen piiri ry:n toteuttama LALE-hanke on vetänyt toimintaansa mukaan paljon perheitä. Uudessakaupungissa ja Laitilassa pyörivän hankkeen tavoitteena on ollut tarjota kaupungeissa asuville perheille kulttuurisensitiivistä toimintaa, jolle on todella ollut tarvetta. Molemmilla paikkakunnilla on paljon esimerkiksi työperäistä maahanmuuttoa.

Perhetoiminnan koordinaattori Johanna Franska MLL Varsinais-Suomen piiristä kertoo, että toiminta on todella löytänyt kohderyhmänsä.

– Kyllä se näkyy, että ihmiset kokevat toiminnan tärkeäksi. Hanke toimii “me olemme kaikki vanhempia” -kärjellä, sillä kaikkia osallistujia yhdistää vanhemmuus eikä kulttuuri. Vanhemmat osallistuvat toimintaan yhdessä lastensa kanssa, Franska sanoo.

Yksi hankkeen tavoitteista oli järjestää toimintaa Suomeen muuttaneille perheille ja kotona oleville vanhemmille. Tähän tavoitteeseen vastaavat perhekahvilat, joita järjestetään Uudessakaupungissa keskiviikkoisin ja Laitilassa perjantaisin.

Varsinkin Uudessakaupungissa perhekahvilat ovat olleet hyvin suosittuja.

– Lisäksi pidämme Makuja maailmalta -kokkikerhoja kerran kuussa molemmilla paikkakunnilla. Siinä jonkin kulttuurin edustajan vanhempi tuo reseptin ja kertoo omasta kulttuuristaan, kun perheet tekevät ruokaa yhdessä. Sitten syödään ja myös siivotaan yhdessä. Kokkikerhot ovat olleet oikea menestystarina meillä, Franska kertoo.

Perhekahviloiden ja kokkikerhojen lisäksi hankkeen tavoitteisiin kuuluu suomen kielen opetusta. Se on toteutunut yhteistyössä Vakka-Suomen kansalaisopiston kanssa, joka on järjestänyt kursseja perhekahvilan yhteydessä.

Myös tavoite kahden lastenhoitajan palkkaamisesta suomen kielen kurssien ajaksi toteutui. Piiri on palkannut seitsemän eri ukrainalaisnuorta tehtävään. Hanke on myös mahdollistanut viestintämateriaalien luomisen useilla kielillä ja vapaaehtoisten määrä on kasvanut.

– Uusia vapaaehtoisia oli tavoitteena saada kahdeksan. Nyt heitä on ollut mukana toiminnassa jo 35.

Piirin vuodenvaihteessa tekemästä hankkeen vaikuttavuuskyselystä selviää, että esimerkiksi Laitilassa 84 prosenttia vastaajista ja Uudessakaupungissa 54 prosenttia koki kotiutuneensa hyvin.

Lisäksi esimerkiksi Laitilassa 83 prosenttia vastaajista kokee ammattihenkilöstön ohjauksen ja vertaistuen madaltaneen kynnystä ottaa oma elämäntilanne puheeksi.

– Lapsilta kysyttiin myös palautetta. Heidän vastauksista näkyy, että heillä on turvallista olla omia itsejään ja heille on tärkeää tutustua uusiin ihmisiin leikkien lisäksi.

LALE-hanke jatkuu vielä kuluvan vuoden loppuun. MLL Varsinais-Suomen piiri haluaisi kuitenkin jatkaa monikulttuurista toimintaa paikallisyhdistysten vapaaehtoisten kautta Uudessakaupungissa ja Laitilassa.

Myös osallistujat haluaisivat toiminnan jatkuvan hankkeen jälkeenkin.

– Kokkikerhoista on esimerkiksi puhuttu, että ne voisivat jatkua myös ensi vuonna. Selvitämme myös, että pystyykö kansalaisopisto jatkamaan suomen kielen kursseja. Olemme lisäksi kyselleet hankkeen kautta tavoitetuilta yli 30 vapaaehtoiselta, että olisiko heillä innokkuutta jatkaa vapaaehtoisena toiminnassa.

Ennen hankkeen päätöstä edessä on vielä lukuisia perhekahviloita ja kokkikerhoja, joissa sukelletaan uusien kulttuurien maailmoihin ruuan kautta. Johanna Franska summaakin hankkeen positiivisella nuotilla.

– Moni tavoite on toteutunut yli odotusten, ja sanoisin, että hanke on sujunut erinomaisesti.

LALE-hanke


Toteuttaja: Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry

Rahoittaja: Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka ry

Kokonaisrahoitus: 62 171,80 €

Julkinen rahoitus: 49 737,44 €

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän