Vaikeasti lausuttava japchae (lausutaan kutakuinkin zaptshee) tarkoittaa yksinkertaisesti nuudeleita ja kasviksia maukkaassa kastikkeessa. Ruokaan voi käyttää vihanneksia oman maun mukaan, joten tämä on mainio “vihanneslaatikon tyhjennys” -ruoka.
Ruoka sopii tehdä jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää, sillä se maistuu niin kuumana, kylmänä kuin huoneenlämpöisenä.
Mieluiten ruokaan käytetään bataatista valmistettuja nuudeleita, dangmyeon-nuudeleita, jotka ovat aivan omaa luokkaansa. Tiedostava nuoriso informoi, että dangmyeon-nuudeleita löytyy helposti aasialaisista ruokakaupoista. Toki ruokaan voi käyttää myös riisi- tai vehnänuudeleita.
Aidossa japchaessa sienet ovat tietenkin korealaisia siitakkeita, mutta syksyisestä metsästä poimitut suppilovahverot ovat tämän hetken lähiruokaa parhaimmillaan.
Japchae on oiva ruoka lihattomaan lokakuuhun. Jos tofu ja lihaton lokakuu eivät kuitenkaan sovi lautasellesi, korvaa tofu naudan ulkofileellä.
Japchae
2 pkt bataattinuudeleita tai riisinuudeleita
300 g tofua
1 kesäkurpitsa
1 porkkana
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
suppilovahveroita tai herkkusieniä rasiallinen
Kourallinen pinaatinlehtiä
Seesaminsiemeniä
Kastike:
5 rkl Soijakastiketta
2 rkl sokeria
1 rkl seesamiöljyä
Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Nosta nuudelit pois kuumasta vedestä ja huuhtele ne kylmällä vedellä ja valuta. Lisää nuudelien joukkoon teelusikallinen seesamiöljyä ja katko nuudelit saksilla lyhyemmiksi pätkiksi.
Lisää kuumaan veteen huuhdellut pinaatinlehdet ja anna kiehahtaa 30 sekuntia. Huuhtele kylmällä vedellä ja kuivaa keittiöpyyhkeeseen.
Huuhtele kesäkurpitsa. Kuori porkkana ja sipuli sekä valkosipulit. Silppua kasvikset saman kokoisiksi tikuiksi. Kuivaa tofu huolella ja pilko ohuiksi siivuiksi.
Sekoita kastikeainekset keskenään.
Paista tofuviipaleet wokpannussa rapeiksi joka puolelta tilkassa seesamiöljyä. Nosta tofu odottamaan.
Paista kasvikset erikseen ja yhdistä vasta lopuksi. Aloita paistamalla ensin pannulla sipuli ja valkosipuli. Paista sienet, sitten porkkanatikut ja lopuksi kesäkurpitsasiivut. Kasvikset saavat olla al dente.
Siirrä kaikki kasvikset pannulle, vähennä lämpöä ja lisää nuudelit, pinaatti, tofu ja maustekastike. Keittele ja sekoittele, kunnes kastike on imeytynyt ruokaan. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Jal meokketsseumnida! Tulen syömään hyvin!
Tiina Perähannu-Silvola