Matkailukesä käynnistyi vilkkaasti kaupungissa– Turistien määrä hiipui kesän kuluessa

0
Esimerkiksi elokuussa järjestettävä Puupaatei Pakkahuoneella -tapahtuma toi Uuteenkaupunkiin matkailijoita.

Mennyt matkailukausi alkoi Uudessakaupungissa vilkkaasti, mutta turistivirta hieman hiljeni kesän kuluessa. Yleinen taloudellinen tilanne vaikutti siihen, että ihmiset matkustivat hieman tavallista vähemmän ja myös palveluita ostettiin aiempaa vähemmän.

– Viime kesä ei silti missään nimessä ollut matkailullisesti huono, koska jäimme vain muutamia prosentteja aiemmista vuosista esimerkiksi majoituksen osalta, kun taas joissakin kohteissa ja tapahtumissa kävijämäärät jopa lisääntyivät, Uudenkaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laiho-Andersson summasi.

Veneilijöitä saapui kaupunkiin enemmän kuin aiempina kesinä ja ulkomaalaisia turisteja oli paljon. Tänä vuonna toteutettiin jo 15. kertaa matkailijakysely. Kysely tehtiin toista kertaa pelkästään verkkokyselynä ja tällä kertaa vastaajia oli liki 400. Kyselyn tuloksia käytiin läpi tällä viikolla matkailutoimijoiden tapaamisessa Pyhämaassa.

– Tänne saapuva matkailija on todennäköisimmin keski-ikäinen autoileva pariskunta, joka tulee viettämään aikaa päiväksi tai pariksi. Todennäköisimmin he yöpyvät joko tuttujen, sukulaisten luona tai hotellimajoituksessa, Laiho-Andersson kertoi.

Suurin osa kaupungin teettämään kyselyyn vastanneista oli naisia ja eniten vastaajia oli yli 55-vuotiaiden ikäluokassa. Liki puolet vastaajista oli matkalla puolisonsa kanssa.

– Kyselyyn tuli vastauksia 77 eri paikkakunnalta. Sen mukaan suurin osa Uudessakaupungissa vierailevista tuli Turusta, Helsingistä, Raumalta, Laitilasta tai Raisiosta. Vastauksia tuli myös Alankomaista, Ruotsista, Saksasta ja Virosta. Nämä ovat myös juuri ne ulkomaat, joista meille tulee eniten matkailijoita, Laiho-Andersson luetteli.

Liki 84 prosenttia kaupunkiin saapuneista matkailijoista tuli omalla autolla ja esimerkiksi veneellä saapui runsaat viisi prosenttia.

– Moni tuli tänne paikallisten tuttavien tai sukulaisten perusteella, mutta tänne tultiin myös nähtävyyksien tai kesämökin perässä.

Katsomisen arvoisiksi nähtävyyksiksi mainittiin esimerkiksi Pakkahuoneen vierasvenesatama, Taidetalo Pilvilinna, Isokarin majakkasaari sekä ylipäätänsä meri ja kaupungin merellisyys.

– Moni tuli tänne myös tapahtumien perässä. Erikseen mainittiin esimerkiksi Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtuma, Crusell-viikko ja Lyhtyjen yö, kesäteatteri ja Merefesti, Laiho-Andersson lisäsi.

Kaupungin kyselyyn vastanneista matkailijoista 94 prosenttia käytti keskustan ravintola- tai kahvilapalveluita. Päivittäistavarakaupan palveluita käytti 75 ja erikoisliikkeidenpalveluita 53 prosenttia kävijöistä.

– Kulttuuripalveluita käytti puolet matkailijoista ja majoituspalveluita joka viides.

Vastaajien mukaan parasta Uudessakaupungissa oli meri, Kaupunginlahden ranta, ravintolat, puutalot, kaupungin koko ja idyllisyys.

– Erikseen kyselyssä mainittiin ystävällinen asiakaspalvelu, pysäköinnin helppous ja kansainvälinen tunnelma. Kehitettävääkin kyselyn perusteella löytyi, koska kaupunkiin toivottiin lisää talvikauden tapahtumia, lisää majoituspaikkoja, keskustaan uimapaikkaa ja julkista liikennettä. Osa matkailijoista toivoi myös näköalatornia, yleisövessaa ja lisää sähköauton latauspaikkoja, Laiho-Andersson summasi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän