Miksi sopeuttamistoimia ei aloitettu ajoissa?

0

Ugin talousjohtaja mainitsee kaupungin säästötoimia koskevassa jutussa (US 3.10.), että SiHy/Wintteristä päätettäessä kerrottiin avoimesti hankkeen vaikuttavan kaupungin talouteen noin yhden (1) veroprosentin tuoton verran. Henkilöstön YT-neuvottelujen aloittamisen yhteydessä kaupunginjohtaja puolestaan toteaa, että ”onneksi ollaan säästötoimissa ajoissa liikkeellä”.

SiHy:n hankintapäätös tehtiin valtuustossa 20.4.2020. Samassa kokouksessa valtuusto hyväksyi yksimielisesti seuraavan ponnen.

”Tehtyään kaupungin historian suurimman investointipäätöksen, valtuusto toteaa 20 vuoden investoinnin kustannusvaikutuksen käyttötalouteen olevan vuositasolla noin kolme (3) miljoonaa euroa, joka vastaa yhden (1) veroprosentin verokertymää.

Tähän perustuen valtuusto edellyttää, että kaupunginjohtajan johdolla kaupungin johdon, koko henkilöstön sekä valtuustoryhmien kesken käynnistetään välittömästi toimenpiteet kaupungin toiminnan edelleen kehittämiseksi siten, että löydetään uusia, nykyistä kustannustehokkaampia toimintatapoja sekä tarkastellaan myös tulevia investointeja, jotta pystymme kattamaan SiHy:n rakentamisen vuosittaiset kustannukset ilman kunnallisveron korottamista”.

Meille valtuutetuille Winteristä aiheutuva kolmen miljoonan lisäkustannus verrattuna nykyisiin käyttömenoihin on ollut tiedossa jo 3,5 vuotta. Sen sijaan kaupungin johdolle asia vaikuttaa tulleen täytenä yllätyksenä. Juuri mitään valtuuston ponnessa tarkoitettuja säästötoimia kun ei olla aloitettu ennen kuin nyt, kun on pakko. Kuluvan vuoden talousarviosta ei löydy euronkaan säästöä käyttömenoissa.

Vaikuttaa kuin kaupunkimme talouden hoidossa elettäisiin kädestä suuhun -mentaliteetilla – ilman huolta huomisesta. Jossain meitä fiksummassa kunnassa olisi toimittu toisin. Olisi ennakoitu ja varauduttu ajoissa tuleviin lisämenoihin. Ja aloitettu tolkullinen menojen sopeuttaminen jo hyvissä ajoin – ilman äkkirysäystä ja verojen korottamista.

Se on huomattava, ettei kaupungin talouden tämän hetken epätasapaino vielä aiheudu Wintteristä. Koulujen väistötiloista, ruokahuollosta ja liikuntatilojen lainakoroista toki syntyy noin miljoonan euron lisäkulut vuodessa. Vasta Wintterin valmistuttua vuoden 2025 alussa alkavat juosta koulutilojen 2,2 miljoonan leasingvuokra sekä 1,3 miljoonan elinkaarimallin palvelumaksu SRV:lle vuosittain.

Tarmo Kangas

kaup.valt (kok.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän