Miten käy Silakrysäyksen?

0

Helsingissä oli viikonloppuna silakkamarkkinat. Väkeä oli paljon liikkeellä ja silakkaherkut maistuivat.

Silakasta puhutaan myös tällä viikolla, kun suuri valiokunta linjaa Suomen kannan silakan kalastukseen.

EU-komissio on kieltämässä silakan kalastuksen, koska Itämeren pääaltaan ja Suomenlahden silakkakannat ovat taantuneet kriittisen tason alapuolelle. EU-komission kantaa tukee myös WWF, joka päivitti viime viikolla kalaoppaansa. Pohjanlahden silakka siirtyi vihreästä merkinnästä keltaiselle ja troolilla pyydetyn Itämeren pääaltaan silakan merkintää muutettiin keltaisesta punaiseksi. Keltaisella merkittyjen lajien kohdalla kestävyyteen voi liittyä riskejä ja punaisella merkityt lajit ovat uhanalaisia tai kärsivät ylikalastuksesta.

Ympäristövaliokunta antoi viime viikolla suurelle valiokunnalle lausunnon, että komission ehdotus silakan kalastuksen kieltämiseksi on suhteeton ja ristiriidassa tieteellisten ohjeiden kanssa. Valiokunnan mielestä komission ehdotus ei ota huomioon kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) tieteellistä neuvoa, jonka mukaan silakan kalastusta voitaisiin jatkaa rajoitetusti.

Valiokunta huomautti, että kestävä kalakannan hyödyntäminen on myös kalastuselinkeinon harjoittajien elinehto. Silakka on merialueen taloudellisesti merkittävin kalalaji, joten ehdotuksen toteutuminen aiheuttaisi merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Ympäristövaliokunta korostaa kuitenkin myös toimia Itämeren tilan parantamiseksi.

EU:n ministerineuvosto päättää Itämeren ensi vuoden kalastuskiintiöt 23.–24. lokakuuta. Nähtäväksi jää, miten käy uusikaupunkilaisten silakkatroolareiden toiminnan, silakkamarkkinoiden ja ensi vuonna 50 vuotta täyttävän Taivassalon Silakrysäyksen.

Tällä alueella monen leipä jää ilman särvintä, jos silakan kalastus loppuu.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän