Nuoria tukeva Ankkuritoiminta laajenee koko Varhan alueelle

0

Valtakunnallinen Ankkuritoiminta kohdistuu varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella Ankkuritoiminta laajenee talven aikana kaikkiin alueen kuntiin.

Valtakunnallista Ankkuritoimintaa tehdään poliisilaitoksilla tiimeissä, joihin kuuluu alueesta riippuen asiantuntijoita poliisin lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluista sekä nuorisotoimesta. Toiminnalla edistetään lasten ja nuorten hyvinvointia ja ennaltaehkäistään rikollisuutta ja jengiytymistä.

– Ankkuritoiminnan keskiössä on nuoren tukeminen, mutta moniammatillisessa työskentelyssä huomioidaan koko perhe. Etuna on se, että nuorta ja hänen perhettään pystytään tukemaan ”yhden luukun periaatteella” ja eri viranomaiset ovat alusta asti mukana. Toiminta voi olla avuksi esimerkiksi tilanteissa, joissa nuori alkaa tehdä rikoksia tai käyttää huumeita, asiakasohjauksen palvelujohtaja Jenni Kiviluoto kertoo.

Nuorten rikostentekijöiden tuen lisäksi Ankkuritoimintaan kuuluu kiinteästi lähisuhdeväkivaltatyö. Henkilöstöllä tulee olla osaamista lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen ja perheväkivaltatilanteissa toimimiseen. Väkivaltatyö on tärkeä osa nuorten kanssa tehtävää työtä, koska isoon osaan nuorten tekemistä rikoksista liittyy tavalla tai toisella väkivalta.

Tällä hetkellä Ankkuritoimintaa on Varsinais-Suomessa Turun, Loimaan ja Salon poliisiasemilla. Toiminta ei ole vielä käynnissä Kemiönsaarella, Paraisilla, Laitilassa, Uudessakaupungissa, Pyhärannassa, Kustavissa, Taivassalossa tai Vehmaalla. Toiminta laajenee talven aikana kaikkiin Varhan alueen kuntiin.

Ankkuritoiminta on valtakunnallinen ja vaikuttava toimintatapa ja sen laajeneminen on Lounais-Suomen poliisilaitoksen ja Varhan sote-palveluiden yhteinen tahtotila.

– Ankkuritoiminnan moniammatillisten käytäntöjen laajeneminen koko Varhan alueella nähdään positiivisena. Yhteystyö moniammatillisessa ankkuritiimissä on tuttujen sidosryhmien kanssa olennainen osa nuoriin kohdistuvaa ennalta estävää työtä. Ankkuritoiminta tarvitsee tuekseen toimivan paikallisen palveluverkoston, sanoo ennalta estävän toiminnan yksikön komisario Juhani Malmberg Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Ankkuritoiminnan laajeneminen tukee palveluiden tasavertaista saatavuutta, vaikka tarpeet eri kuntien alueella ovat erilaisia. Yhteistyötä tullaan tekemään tiiviisti myös kuntien kanssa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän