Nyt kaivataan rohkeutta

0

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että talouden sopeutusohjelma ja yt-neuvottelut käynnistetään nopeutetulla aikataululla. Kaupungin imagon ja henkilöstön kannalta on tärkeää, että ratkaisut tehdään harkitusti, mutta hidastelematta. Työntekijät ja asukkaat kuulevat ikävät uutiset mieluusti mahdollisimman nopeasti. Epävarmuus on raskasta.

Talouden sopeuttaminen vaatii nyt täysin uutta otetta. Uusikaupunki on Varhan jälkeen uusi kaupunki. Kaupunkiorganisaatio on jo kutistunut. Palveluverkkoa, henkilöstöä ja tilan tarvetta on arvioitava rohkeasti tästä lähtökohdasta.

Uusikaupunki ei ole tässä tilanteessa ainoana. Kaikilla kunnilla on sama paine: sote kutisti ja valtionosuudet pienenevät. Vakka-Suomessa yhteinen trendi on myös, että väki vanhenee ja lapsiluku pienenee. Naapurikunnissa pohditaan samoja asioita. Laitilassa mietitään kouluverkkoa, Uudessakaupungissa on pohdittava päiväkoti- ja kouluverkkoa. Yhtäläisyyttä on myös siinä, että joissakin koulurakennuksissa on sisäilmaongelmia. Päätöksiä on tehtävä siltäkin pohjalta, mitkä rakennukset ovat riittävän terveitä, että niitä kannattaa edes kunnostaa.

Vakka-Suomessa Vehmaa, Taivassalo ja Kustavi ovat jo tehneet kouluratkaisunsa. Pyhäranta tilasi alkuvuodesta selvityksen kouluista ja päiväkodeista. Tilakonsultit Oy:n Mikko Marja-aho esitti, että kunta tekisi yhteistyötä naapurikuntien kanssa. Konsultti totesi esimerkkinä, että Pyhäranta voisi ostaa oppilaspaikkoja Raumalta (LS 27.1.2023).

Kun ratkaisuja etsitään, kuntarajatkaan eivät saisi olla pyhiä.

Vakka-Suomessa kuntien välillä on jatkuvasti yhteistyötä, tästä vastaa pääosin kehittämisorganisaatio Ukipolis. Nyt pitäisi mennä jo niin perustasolle, että harkittaisiin myös kuntarajat ylittäviä palvelu-, tila- ja henkilöstöratkaisuja.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän