Oikeisto säästämässä kaupunkia hengiltä

0

Viime maanantaina kaupunginhallituksen koalitio eli perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta runnoivat läpi päätöksen, joka johtaa pikavauhdilla toteutettuihin yt-neuvotteluihin.

Kuuden viikon aikana virkamiesten on tehtävä talouden sopeuttamisohjelma. Mikäli ei kiinteistöjen myynneillä, tilojen uudelleen järjestelyillä, palvelujen ulkoistamisilla tai muilla mahdollisilla toimenpiteillä saavuteta tarvittavaa 3 miljoonan euron vuosittaista säästöä, aloitetaan kaupungin koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Virkamiesten laskelmien mukaan se tarkoittaa 50 henkilön irtisanomista tai osa-aikaistamista. Jokainen ymmärtää, ettei se ole mitenkään mahdollista. Oikeiston vakiotavoitteena vuodesta toiseen ollut henkilöstön vähentämisvimma on siis taas agendalla. Viidenkymmenen työntekijän irtisanominen merkitsee 10 prosenttia koko kaupungin henkilöstöstä. Sote-uudistuksen jälkeen kaupungille jääneet lakisääteisetkin palvelut ovat nyt pahasti uhattuina.

Koko henkilöstöä koskevien irtisanomisneuvotteluiden käynnistäminen tässä vaiheessa ei ole ajankohtaista. Palvelut tuotetaan jo nyt maan keskiarvoa edullisemmin. Taloutta on hoidettu hyvin ja taseessa on ylijäämää 17,8 miljoonaa euroa.

Kuluvan vuoden 2023 tuloksen on ennakoitu olevan 400 000 euroa ylijäämäinen. Yt-neuvottelut käydään normaalisti siinä vaiheessa, kun on olemassa taloudelliset ja tuotannolliset perusteet, ei siinä vaiheessa, kun halutaan estää poliittisista syistä veronkorotukset ja irtisanoa henkilöstöä. Vuonna 2024 ei ole nähtävissä sellaista tilannetta, että henkilöstöä tulisi irtisanoa.

Sen sijaan jo nyt tiedetään, että talouden sopeuttamistarvetta kohdistuu vuosiin 2025–2026, kun Wintteristä johtuvat kustannukset alkavat vaikuttaa talouteen. Myös valtakunnan ja maailman talouden ennusteet ovat vaikuttamassa yleisesti kuntien talouteen negatiivisesti. Taloutta on tarkasteltava siis erikseen vuodesta 2025 alkaen.

Kun Wintteristä päätettiin, oli tiedossa, talousjohtajan sanomana, että hankkeen toteuttaminen tarkoittaa yhden veroprosentin verran lisäkuluja kaupungille. Nyt kuitenkin oikeisto haluaa unohtaa tuon tosiasian ja pyrkii ehdoin tahdoin välttämään veronkorotukset ja käynnistämään sen sijaan palvelujen karsimiset ja massiiviset irtisanomiset. On erittäin epäreilua sysätä säästöt kaupungin henkilöstön maksettaviksi. Veronkorotus koskee tasapuolisesti kaikkia kaupunkilaisia.

Muista sopeuttamistoimenpiteistä saatavat säästöt ovat marginaalisia. Työtehtäviä on organisoitu uudelleen jo Varhaan siirtymisen yhteydessä. Hallinto- ja elinvoimapalveluissa on toteutettu töiden uudelleenjärjestelyjä, samoin kaupunkisuunnittelussa noin 110 000 euron vuotuisen säästön verran.

Kasvun ja oppimisen palveluissa on tehty esimerkiksi päätös oppilaaksiottoalueen muutoksesta ja tuntikehyksen pienentämisestä 25 tuntiin. Jokaisen eläköitymisen kohdalla on jo nyt tarkasteltu tehtävien uudelleen järjestelyjä. Vuosina 2024–2026 eläköityy 55 henkilöä. Jo nyt tiedetään, että näistä tehtävistä vain osa voidaan jättää täyttämättä.

Tilankäyttöön suunnitellaan ”nykyaikaisia työympäristöratkaisuja”, mutta ne koskevat vain toimistotöitä. Ulkoistamisilla ei useinkaan ole saavutettu merkittäviä säästöjä, jonkunhan ne palvelut kuitenkin on hoidettava. Palkkahallinnon ulkoistaminen toteutunee, mutta taloushallinnon, kiinteistöhuollon, puhtaanapidon ja ruokapalveluiden ulkoistaminen edellyttävät tarkkoja laskelmia mahdollisista kustannussäästöistä.

On myös arvioitava, miten ulkoistaminen vaikuttaa palveluiden laatuun. Ruokapalvelun ulkoistamisesta meillä on karvaita kokemuksia. On todella harvinaista, että ulkoistaminen toisi mukanaan pienemmät kustannukset ja paremman laadun.

On selvää, että talouden tasapainottamisohjelma pitää käynnistää mutta kuudessa viikossa läpi runnotut yt:t ovat järjetön ajatus.

Kaupunginhallituksen SDP/VAS-ryhmän jäsenet Merja Koski, Janne Sjölund, Li Grönlund, Kari Koski ja varajäsenet Heli-Päivikki Laurén, Marko Turunen, Juhani Konttinen, Niina Jokinen ja valtuuston varapuheenjohtaja Jaana Reijonsaari-Korsman

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän