Pyhämaassa pohdittiin toimia koulun säilyttämiseksi

0
Pyhämaan hirsikoulu on toiminut jo yli 130 vuotta. Nyt oppilaskadon myötä on koulun tulevaisuus epävarma.

Pyhämaan Nuorisoseuran talolle kokoontui tiistai-iltana vajaat parikymmentä pyhämaalaista keskustelemaan koulun tulevaisuudesta. Tilaisuuden olivat kutsuneet koolle pyhämaalaiset valtuutetut.

– Pyhämaan koulun osalta on aikanaan sovittu, että koulun oppilasluvun tulee olla vähintään 20 oppilasta. Mikäli luku laskee alle 20 oppilaan pysyvästi, on edessä koulun sulkeminen. Tällä hetkellä koulussa on 21 oppilasta, mutta oppilasennusteen mukaan ensi vuonna oppilaita on 19 ja tästä lasku jatkuu jyrkästi niin, että muutaman vuoden päästä Pyhämaan koulun oppilaaksiottoalueella asuu vain yhdeksän alakouluikäistä lasta, taustoitti kaupunginvaltuutettu Mika Sjöblom (kesk.).

Pyhämaan koulun mahdollinen lakkauttaminen ei siis sinänsä liity kaupungin vaikeaan taloustilanteeseen, tosin ei se myöskään helpota tilannetta. Pyhämaan koulussa yhden oppilaan vuotuinen yksikkökustannus on useita tuhansia euroja enemmän kuin kunnan muissa alakouluissa.

– On siis aika vaikea perustella koulun säilyttämistä pelkillä tunnesyillä, lisäsi Sjöblom.

Sjöblom arveli, että päätös koulun mahdollisesta lakkauttamisesta voidaan tehdä syksyllä 2024. Pyhämaassa on kuitenkin halua säilyttää oma koulu.

– Koulun lakkauttaminen olisi iso isku koko alueelle. Koulu kuitenkin luo osaltaan yhteisöllisyyttä ja vahvistaa paikallista identiteettiä, tiivisti Pyhämaan matkailuyhdistyksen puheenjohtaja Kari Aalto.

Koulun säilyminen vaatii käytännössä kuitenkin sitä, että alueelle muuttaa pian lisää lapsiperheitä.

– Meidän tulee eri tavoin herättää uutta kiinnostusta ja tuoda esille sitä, mitä kaikkea Pyhämaassa jo on. Varmaan me itse emme aina näe kaikkea sitä hienoa ja ainutlaatuista, mitä tällä alueella on tarjota, muistutti valtuutettu Petteri Pitkämäki (kesk.).

Pyhämaan tunnettavuuden lisäksi esille nostettiin asuntojen tarve. Mikäli alueelle halutaan uusia asukkaita, tulee heille olla tarjolla sopivia asuntoja; omistusasuntoja, vuokra-asuntoja tai omakotirakentamiseen soveltuvia tontteja.

Nuorisotalolle kokoontuneet päättivätkin perustaa toimikunnan, jonka tehtävänä on kasata yhteen Pyhämaan nykyinen asuntotarjonta ja selvitellä puskaradion kautta mahdollisia muita kiinnostuneita asunnon myyjiä tai vuokraajia.

Koulun ohella keskusteluun nousi myös Pyhämaan päivähoitotilanne. Vaikka Pyhämaan ryhmäperhepäiväkotia ei ole virallisesti lakkautettu, ei se ole ollut enää toiminnassa. Lasten päivähoidon järjestäminen onkin pyhämaalaisille tällä hetkellä haasteellista. Yhdeksi ratkaisuksi nähtiin se, että joku paikallinen innostuisi perhepäivähoitajan työstä.

Illan mittaan pohdittiin myös sitä, voisiko Pyhämaan koulu profiloitua esimerkiksi luontokouluksi ja houkutella siten lisää oppilaita.

– Pyhämaan koulu on kuitenkin yli 130-vuotias, sisäilmaltaan terve hirsikoulu, joten silläkin tulisi olla oma arvonsa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän