Varha avasi uuden yksikön Ukiin – Jäsperlän asiakkaat saivat kodin Ketunkalliolta

0
Liisi Virkkunen ihailee maisemaa, joka avautuu hänen huoneestaan Rauhakodissa. Maisemaa ihailee myös palveluyksikön vastaava Tanja Vuorela.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue on avannut uuden pitkäaikaisen palveluasumisen yksikön Ketunkalliolla. Rauhakoti avattiin runsas viikko sitten entisen Attendon hoivakodin tiloissa. Nyt talossa on jo parikymmentä asukasta.

– Rauhakoti avattiin heti, kun saimme rekrytoitua tänne henkilökunnan ja kalusteet tiloihin, palvelualuepäällikkö Kirsi Routi-Pitkänen kertoo. Rauhakoti piti saada käyttöön mahdollisimman nopealla aikataululla, kun Rinnekoti Jäsperlän toiminta päättyi elokuussa. Jäsperlän asukkaat siirrettiin aluksi Suvelakotiin Kalantiin ja sieltä Rauhakotiin.

– Olihan se harmi, että heidän piti muuttaa ensin Suvelakotiin ja vasta sitten he pääsivät tänne, mutta meidän oli saatava ensin henkilökunta rekrytoitua ja kalusteetkin tulivat vasta syyskuun lopussa. Se kuitenkin helpotti asukkaita, kun tuttuja hoitajia seurasi heidän mukanaan. Jäsperlästä tuli hoitajia Suvelakotiin ja sitten tänne, Routi-Pitkänen sanoo.

Varha avasi uuden pitkäaikaisen palveluasumisen yksikön Uuteenkaupunkiin, koska palveluasumisen tarvetta on ja vapautuviin asuntoihin on jonoa. Attendon hoivakodin tilat vapautuivat viime syksynä, kun Attendo lopetti Rauhan toiminnan. Hoivakoti Rauha oli toiminut vuodesta 2017.

Varha on vuokrannut tilat Attendolta. Talossa on 28 asuinpaikkaa ikäihmisille kahden käytävän varrella. Jokaisen asuinhuoneen yhteydessä on oma vessa ja suihku. Rakennuksen keskiosassa ovat kaikille yhteiset oleskelutilat, ruokasali, sauna ja henkilöstön tilat.

Rauhakodissa työskentelee 15 lähihoitajaa, kolme hoiva-avustajaa, kaksi sairaanhoitajaa ja palveluyksikön vastaavana toimii Tanja Vuorela . Asukkaat ovat pääosin Uudestakaupungista, mutta taloon voi tulla asukkaita koko Varhan alueelta tai vaikka toiselta hyvinvointialueelta.

– Ikäihmisille pyritään löytämään palveluasumisen paikka läheltä omaa kotikuntaa, mutta myös asiakkaiden ja omaisten toiveita kuunnellaan, asumispalvelupäällikkö Anniina Saarinen kertoo.

Rinnekoti Jäsperlästä muutti kaikkiaan 15 asukasta Rauhakotiin. Yksi heistä on ensi keväänä 90 täyttävä Liisi Virkkunen.

– Jäsperlä tuntui niin kodikkaalta, kun asuin siellä neljättä vuotta, mutta ihan mukavalta tämä Rauhakotikin vaikuttaa. On avarat ja hyvät tilat. Pitää vain tottua uuteen paikkaan.

Hän on erityisen tyytyväinen maisemaan, joka avautuu hänen huoneensa ikkunasta.

– Odotan talvea. Kuinka kaunis tämä metsämaisema sitten onkaan, hän miettii.

Palveluyksikön vastaava Tanja Vuorela kertoo, että uudet asukkaat ovat suhtautuneet rauhallisesti muuttoon. Vaikka osalla asukkaista on muistihäiriö, mitään levottomuutta ei ole ollut.

– Uskon, että se vaikuttaa, kun on tuttuja hoitajia ympärillä.

Rauhakotiin tulee ruoka Kaarealta. Kaikki tukipalvelut, kuten puhtaanapito ja tuotetilaukset, hoidetaan keskitetysti Varhasta ja Attendo vastaa kiinteistönhoidosta.

– Näin hoitajat saavat keskittyä omaan työhönsä, asiakkaiden kohtaamiseen ja hoivaan, Routi-Pitkänen huomauttaa.

Pitkäaikaiseen asumispalveluun ikäihmiset tulevat yleensä vasta siinä vaiheessa, kun kotona asuminen ei enää suju.

Routi-Pitkänen kertoo, että kotihoito seuraa asiakkaittensa toimintakykyä Rai-toimintakykymittarilla. Kun ikäihmisellä havaitaan ympärivuorokautisen palveluasumisen tarvetta, palveluohjaaja tekee palvelutarpeen arvioinnin ja päätöksen palvelun myöntämisestä.

– Välissä voi olla myös arviointijakso Kuunarissa, Routi-Pitkänen kertoo.

Palveluasumisen paikkoihin on jonoa, mutta tilanne Vakka-Suomessa näyttää nyt hyvältä. Rauhakodissa on vielä muutama paikka täyttämättä, tosin Routi-Pitkänen arvioi niiden täyttyvän nopeasti.

– Tyynelän peruskorjausremontti on valmistumassa ja sinne olisi tarkoitus avata alkuvuodesta vielä 12 uutta asukaspaikkaa, sitten Merituulikodissa on kaikkiaan 36 paikkaa, asumispalvelupäällikkö Anniina Saarinen kertoo.

Varhan asumispalveluissa tavoitteena on asukkaiden turvallinen ja mielekäs arki sekä toimintakykyä ylläpitävä työote.

Fakta

 

Alue 1:n palveluasumisen yksiköt

Alue 1:een kuuluvat Uusikaupunki, Pyhäranta, Laitila, Vehmaa, Taivassalo, Kustavi, Mynämäki, Nousiainen ja Masku

Uusikaupunki: Kalannin Palvelukeskus, Suvelakoti, Merituulikoti, Rauhakoti

Laitila: Kaukolankoti, Koivukoto

Vehmaa: Margereeta-koti

Taivassalo: Palvelukeskus Poiju ja ryhmäkoti, Vanhainkoti Ankkuri

Kustavi: Jaala-koti

Mynämäki: Lizeliuskoti, Kuivelakoti, Häävuoren palvelukeskus, Koivulehdon palvelutalo

Nousiainen: Moisiokoti, Henriikan palveluasunnot

Masku: Luukan palvelukeskus

Uudessakaupungissa toimii lisäksi kuntoutus- ja arviointiyksikkö Kuunari.

Perinteistä laitoshoitoa on vielä Moisiokodin Tupalassa, Kaukolankodissa ja Taivassalon Ankkurissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän