Runonkulman galleriassa tutkitaan elämän merkityksiä – Kaija Ikäheimon maalaukset avautuvat vuorovaikutukseen

0
Keltainen maalaus Ilo on yksi taiteilija Kaija Ikäheimon omista suosikeista.

Elämän moninainen kirjo levittäytyy katsojan silmien eteen turkulaisen Kaija Ikäheimon hillityn värikkäissä sekatekniikkamaalauksissa. Hän kertoo olevansa vuorovaikutuksen ja tunteiden pohtija. Lisäksi maalauksista löytyy eri aikaulottuvuuksia.

Lastenpsykiatrina työuransa tehnyt Ikäheimo kouluttautui eläkkeelle jäätyään kuvataiteilijaksi ja heittäytyi täysin taiteen maailmaan.

– Olen maalannut aina. Taulut ja maalaaminen ovat minulle rakkausasia. Pidän kahdesta neljään näyttelyä vuodessa ja aloitin tänä vuonna myös pienen gallerian pitämisen.

Töiden nimet: Kaipaus, Muistot, Lumous, Ilo kertovat Ikäheimon käsittelemistä aiheista.

– Katseet-taulu sai alkunsa Ukrainan sodasta. Siihen on maalattu kuplia. Kuplat ovat se, missä elämme. Osa näkee kuplien ulkopuolelle. Eräs ihminen, joka sattui olemaan kotoisin Ukrainasta, sanoi, että tämä taulu kuvaa sotaa hyvin. Se oli aika vavahduttavaa kuulla, kertoo Ikäheimo.

Aiheissa vilahtavat myös koronavuodet.

– Tämä taulu, Kohtaaminen, on maalattu heti koronaepidemian alkaessa. Kun kaksi asiaa kohtaa, ne vaikuttavat toisiinsa. Ne sammuttavat tai sytyttävät toisensa. Tätä taulua voi lukea molemmin päin: synkkyydestä kohti valoa tai valosta poispäin, kuvailee Ikäheimo.

Useissa maalauksissa toistuvat täplät ovat Ikäheimon mukaan merkkejä kohtaamisista ja ajan kerroksista.

– Esimerkiksi Elämän kaari -teos kuvaa elämää, johon aina sisältyy paljon erilaisia tapahtumia. Kun mennyttä elämää muistellaan, jotkin asiat alkavat hehkua. Niiden varassa elämme.

Ikäheimo nostaa esiin muun muassa kolmen taulun sarjan.

– Kultasade kertoo tositapahtuman. Olin työssäni kutsuttu pienen lapsen vuoteen äärelle. En tiennyt varmaksi, mitä tulee tapahtumaan, mutta tämä pieni lapsi kuoli. Yhtäkkiä näin pienen kultasateen sängyn yläpuolella, se kesti ehkä vain 15 sekuntia. Kukaan muu paikalla ollut ei nähnyt sitä, sillä he olivat kumartuneina lapsen ylle. Tämä työ on itselleni yksi tärkeimpiä. Saman kultasateen olen nähnyt myös Assisissa, Italiassa, yhdessä pienessä kirkossa alttaritauluun kuvattuna, avaa Ikäheimo.

Sarjan muut taulut ovat nimeltään Me kohtaamme ja Elämiemme verkosto.

Maalaustekniikoiden lukuisat vaihtoehdot kiehtovat Ikäheimoa.

– Rakastan materiaalikokeiluja. Suurin osa näistä töistä on tehty pigmenttitöinä, joissa yhdistyy väripigmentti, kolajuoma ja lakka. Päälle voi vielä maalata öljyllä, kynsilakalla, tai venelakkaan sekoitetulla hileellä. Minulla on diili kahden kauneushoitolan kanssa: saan pari kertaa vuodessa ihanan värisiä vanhentuneita kynsilakkoja, hän nauraa.

Näyttely on esillä Runonkulman galleriassa Uudessakaupungissa 26.11. saakka. Avajaisia vietetään tiistaina 31.10. kello 17.30.

Sanna Halme

FaktaNimi: Kaija Ikäheimo

Kotoisin: Espoosta

Asuu: Turussa vuodesta 1985

Koulutus: Lääkäri, lastenpsykiatri (eläkkeellä)

Uutta: Ylläpitää Galleria Caijaa Turun Puutarhakadulla

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän