Seisomahame ja istumakengät

0

Jokainen nainen tietää, ettei kaikilla kengillä pysty seisomaan. Ne pannaan jalkaan kuin koristeiksi vain seisomisen hetkeksi. Jos aterialla kurkistaa pöydän alle, niin useimmat naiset ovat potkaisseet korkokenkänsä jalasta ruokailun ajaksi.

Seisomahame taas tarkoittaa minihametta, sellaista pikkuriikkistä hameen riekaletta, jota joskus pilkataan roiskeläpäksi. Sen kanssa ei voi istua, koska silloin näkyvät pikkuhousut ja vieläkin villimpää. Minihameen kanssa voi vain seisoa.

Korkokengät ovat sitkeästi sälyttäneet statuksensa, vaikka nykynainen haluaa muuten pukeutua mukavasti. Korkokenkä on muistutus naisen asemasta miehen miellyttäjänä, kiinalaisilla naisilla oli aikoinaan sidotut jalat ja korkokenkä on länsimainen vastine.

Nuorena jalkapöydän luut ovat joustavat. Ne kestävät sekä ballerinat että korkokengät, etenkin jos totuttaa jalkansa vaihtuviin korkeuksiin. Mutta sitten – valitettavasti – tulee vastaan se päivä, jolloin on valittava.

Legendaarinen Kirsti Paakkanen kopsutteli kuolemaansa asti huikeilla koroilla. Muistan, miten polvileikkauksen jälkeen hän saapui keppien varassa vastaanottamaan jotakin palkintoa ja koko katsomo jännitti. Mutta tyyli piti. Hän jätti kepit ja keikkui koroillaan lavalle. Hän oli koko ikänsä käyttänyt vain korkoja, hänellä oli siis ”kiinalaiset jalat”, jalkaluut olivat muovautuneet vain korkoihin sopiviksi. Hän ei olisi pysynyt pystyssä lättäkengillä.

Baltian maissa naiset kulkevat iloisina korkokengissä. Syntyvätkö he ne jalassa? Eräällä Tallinnan reissulla seurueen miehet puhuivat vain naisten kengistä, ja me naiset piilottelimme ja häpesimme käytännöllisiä jalkineitamme pöydän alla.

Korkokengät ovat aiheuttaneet tuhat tuskaa ja tuhat iloa. EU:ssa on kuulema työryhmä pohtimassa extraveroa korkokengille, sillä korkojen aiheuttamat naisten selkävaivat ja -leikkaukset tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Joidenkin ortopedien mukaan niiden ei pitäisi enää kuulua normaaliin elämään.

Nyt uudet tuulet puhaltavat voimalla. Haluamme liikkua vapaasti kuin miehet. Juosta asioilla tuulen tavoin. Ah!

Oli minullakin joskus kappi täynnä korkkareita. Vappu lähestyi ja tajusin, että niiden käyttö olisi yhtä kärsimystä. Asuin isossa kerrostalossa ja kannoin ne ala-aulaan. Asettelin riviin, kiinnitin seinään lapun ” Hauskaa vappua”. Ja nyyhkäisin rajusti. Kaikki kengät katosivat ennen kuin ennätin kissaa sanoa.

Meneillään on monta vallankumousta päällekkäin, ja jalkineet ovat Me Too -liikkeen yksi osanen. Naiset haluavat jalkamukavuutta, vaikka se onkin ristiriidassa miesten miellyttämisen kanssa. Vapain varpain kasvaneet nuoret naiset eivät osaa koroilla kävelläkään.

Kenkäteollisuudella on vaikea tehtävä, pitäisi tuotekehitellä tyylikkäät lenkkitossut, joilla voisi mennä vaikka Linnan juhliin. Ruotsalainen Wallenbergin suku piti sukujuhlan, pukukoodina smokki ja valkoiset lenkkitossut. Se oli uutinen.

Pirkko Arstila

freelancer

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän