Taiteilija törmäytti kliseet kokonaisuudeksi – Sanna Halmeen teokset on koottu tivolimaiseksi tarinaksi

0
Sanna Halmeen tuoreimmassa näyttelyssä toistuu neljä teemaa: naiset, kivet, kukat ja ääneen sanomaton kuolema.

Kuvataitelija Sanna Halmeen näyttelyyn tutustuminen on kuin kävelisi läpi polveilevan tivolialueen. Näin taiteilija itse kuvailee kulttuurikeskus Crusellissa esillä olevien töiden muodostamaa kokonaisuutta. Nainen, kukka, kivi -nimellä kulkeva näyttely kätkee sisäänsä paljon muutakin kuin nimi antaa ymmärtää.

– Näyttelyn seiniltä voi lukea tarinaa, etsiä symboliikkaa ja pohtia elämän keveiden ja raskaiden asioiden kiertokulkua. Harrastan taiteessa hassuttelua sekä kauniiden ja outojen asioiden yhdistelyä. Näyttelyä kiertäessä voi mennä vähän pää pyörälle, joten kokonaisuudesta tuli hieman tivolimainen, Halme kertoo.

Esillä on maalauksia, piirroksia, keramiikkaa sekä linografiikkana käsinpainettuja taidetapetteja. Halme toteaa, että näyttelyyn valikoituneet aiheet ovat kliseisiä, mutta hän halusi kokeilla, mitä saisi niistä irti. Seinille on ripustettu naisen kehoa ja kasvoja kuvaavia maalauksia, eri sävyillä toteutettuja pääkalloja, kukkia ja kiviä. Teokset on teemoitettu vuodenaikojen sävyjen mukaan.

– Peittoan kliseisyyden sillä, että niitä on paljon. Törmäytän eri kliseet keskenään raikkaaksi kokonaisuudeksi, hän kuvailee.

Kivipiirrosten mallina on toiminut oikea kivi, jonka yksi sivuista on leikattu kiiltävästi, jolloin sinisävyisen kiven sisäinen rakenne paljastuu.

– Työskentelen harvoin näin sarjoittain, mutta kivi-teoksia syntyi lopulta useita. Vaikka kivellä on lohkaremainen ulkokuori, niin sen läpileikkauksesta paljastuu sisin, hän kertoo.

Näyttelyn teemat ovat ikiaikaisia, koska hän käsittelee kukoistuksen, olemassaolon ja kuoleman teemoja. Teosten naiset edustavat Halmeen mukaan kuvataiteen naisprototyyppejä, vaikka hahmot ovat välillä hiukan vinksallaan.

– Teokset peittävät ja paljastavat, mutta yhteistä niille on värien hallitsevuus. Tunteet ovat tärkeitä teoksissani ja olen pyrkinyt käsittelemään elämisen riemua ja kauhua, Halme lisää.

Halme on valmistunut kuvataiteilijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta vuonna 2000. Hänellä on ollut useita näyttelyitä ympäri Suomen. Nyt Cruselliin ripustettu näyttely on hänen ensimmäinen näyttelynsä Uudessakaupungissa.

– Näyttely on tehty tätä tilaa varten. En ole esimerkiksi aiemmin tehnyt taidetapetteja, joissa painettu kuvio toistuu, mutta koin valtavan näyttelytilan haasteena, jonka halusin täyttää ja kohdata valmistautuneena, Halme sanoo.

Halme on tullut Uudessakaupungissa tunnetuksi Vakka-Opiston kuvataiteen opettajana, vapaana toimittajana ja taiteilijana.

– Olin oppilailleni sen velkaa, että tuon teoksiani esille myös näyttelyyn, koska niin moni on kysynyt tunneillani, kuinka minä toteuttaisin jonkun idean. En kuitenkaan oppitunnilla halua antaa vastauksia, koska jokainen tekee taidetta omalla tavallaan, Halme kertoo.

Halme pääsee taiteen avulla irti arjesta ja stressistä. Tarkoituksena on tavoitella korkeampia ajatuksia.

– Kerron kuvilla asioita, joita sanoilla ei ole mahdollista ilmaista. Käsittelen mietiskelyaiheita, joihin minulla ei usein itsekään ole vastauksia.

Häntä kiehtoo taiteilijana brut art eli kömpelö tai raaka taide. Halme kuvailee ilmaisuaan lapsekkaaksi, mutta vaihtelevan jäykäksi.

– Ilmaisuni on jäykkää, mutta siinä on intensiiviset värit. Käytän välillä ilmavuutta tehokeinona, mutta taiteeseeni kiteytyy paljon tunnetta, koska maalaamani hahmot ovat jäykistyneet tiettyyn hetkeen.

Sanna Halmeen näyttely on esillä kulttuurikeskus Crusellin alakerrassa 10.11. asti. Näyttelyn avajaiset järjestetään huomenna tiistaina kello 18.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän