”Torilla oleminen on elämäntapa” – 70-vuotispäiviään perjantaina viettävä Terttu Lundelin jaksaa läheisten ja positiivisuuden voimalla

0
Perjantaina 70-vuotispäiväänsä viettävä Terttu Lundelin on nähnyt torikulttuurin monet eri vaiheet kaupungissa.

Kymmenien vuosien aikana torikauppias Terttu Lundelin on ehtinyt näkemään ja tutustumaan useisiin ihmisiin ollessaan Uudenkaupungin torilla sekä kaupungin yritysmaailmassa vaikuttajana.

Huomenna 70-vuotisjuhlapäiväänsä juhliva Lundelin on viettänyt töiden ja etenkin ihmisten parissa lukemattomia päiviä eikä töiden loppumista kannata miettiä tässä vaiheessa vielä ollenkaan.

– Elän päivän kerrallaan. Elämä on sen verran hektistä ettei kannata keskittyäkään kuin vain tähän päivään. Kaikki mennyt on jo ollutta ja tulevat on tulevia, joista ei etukäteen tiedä, Lundelin kiteyttää.

Lundelinin isoisä perusti aikoinaan torikaupan, jota Tertun äiti luotsasi ennen kuin hän otti yrityksen hoitaakseen. Kymmenien vuosien aikana Lundelin on nähnyt torielämän monet eri vaiheet, mutta torihenki on vahvasti läsnä koko ajan.

– Tämä on elämäntapa. Se on omalla tavallaan lomaa olla torilla enkä koe sitä raskaaksi, hän toteaa.

Kesäaikana sekä muina vuodenaikoina aina lauantaisin torikauppa kukoistaa kaupungissa. Joulun aikana torikaupan sijaanperinteinen yrittäjien ja yhdistysten joulupuotion Lundeninin hallussa.

– Läheiset ovat minulle tosi tärkeitä etenkin omat lapset ja lastenlapset. Heiltä saa aina apuja ja jaksamista. Myöskin omasta terveydestä on pidettävä huolta, Lundelin sanoo.

Lundelin toimi myös 2000-luvun alussa Uudenkaupungin yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana ja muutenkin yhdistyksen aktiivina hän on toiminut pitkään.

– Tykkään tehdä yrittäjien kanssa yhteisiä tempauksia, oli sitten joulu tai pääsiäinen. Yhdessä tekeminen on minulle tärkeää, Lundelin kuvailee.

Lundelin vaikuttaa Eläkeliiton Kalannin yhdistyksessä sekä Männäisten torin toiminnassa mukana.

Koko ikänsä Uudessakaupungissa asunut Lundelin kuvailee kaupunkia vireäksi kesäkaupungiksi. Vaikka kesäisin torilla on vilskettä, on vuosien aikana torikulttuuri muuttunut.

Hän muistelee, kuinka 1980-luvun lopulla, kun hän otti äidiltään torikaupan vastuun, keskusta oli paljon viriilimpi. Myöhemmin isoja ruokakauppoja aloitettiin rakentamaan ydinkeskustan ulkopuolelle.

– Se on muuttanut ihmisten ostokäyttäytymistä. Nykyään viljelytilojen yhteyteen on perustettu suoramyyntipisteitä ja isot ruokakaupat ovat auki kellon ympäri. Torilla on kuitenkin vielä se perinne, että myyntiä on normaalisti aamuseitsemästä kahteen iltapäivään, Lundelin toteaa.

Positiivinen ajatusmaailma on yksi syy, minkä Lundelin kokee läheisten ohella suureksi voimavaraksi. Harrastuksinaan hänellä on sulkapallo, laskettelu sekä tanssi ja kesäisin hän nauttii kesämökkinsä tunnelmasta. Hän haluaa nähdä ja ajatella asiat aina rakentavasti ja positiivisuuden kautta. Silloin myös hyviä verkostoja syntyy.

– Yrittäjien kanssa yhteistyö sujuu hyvin ja välillä pyydetään apuja esimerkiksi kukkien hoidossa, Lundelin naurahtaa.

Syntymäpäiviään Lundelin aikoo viettää samalla lailla, kuten monet muutkin arkipäivät eli torilla.

– Perjantaina tarjoan torilla juhlien kunniaksi kahvia, Lundelin vinkkaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän