Turvallisuus on Suomen ykkösasia – Kansanedustaja Milla Lahdenperä vieraili Uudessakaupungissa

0
Kansanedustaja Milla Lahdenperä poikkesi lauantaina Uudessakaupungissa tapaamassa äänestäjiä.

Kevään eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi valittu Milla Lahdenperä (kok.) Taivassalosta poikkesi lauantaina Uudessakaupungissa kertoilemassa eduskunnan uutisia ja tapaamassa äänestäjiä.

Lahdenperän työ eduskunnassa painottuu täysistuntojen lisäksi valiokuntajäsenyyksiin. Hän on maa- ja metsätalousvaliokunnan ja sivistysvaliokunnan jäsen sekä varajäsen muutamassa muussa eduskunnan toimielimessä.

– Valiokunnissa paneudutaan asioihin yksityiskohtaisesti ja annetaan lausuntoja eri asioihin mm. komissiolle sen suunnitelmiin ja kyselyihin, Lahdenperä kertoi.

Suomen tulevaisuutta on eduskunnassa viime kuukausina hahmoteltu monelta kantilta. Tärkeimmässä asiakirjassa eli ensi vuoden budjetissa tulee Suomen turvallisuus olemaan ykkösasia.

– Sen lisäksi minulle tärkeitä asioita ovat koulutus ja terveydenhuolto sekä oman huoltovarmuuden säilyttäminen, joka liittyy turvallisuuteen sekin.

Tilanne Euroopassa on Lahdenperän sanoin karmiva eikä tilaisuudessa vielä ollut tietoa Israeliin tehdystä hyökkäyksestä, joka vaikuttaa Euroopan tilanteeseen.

– Jos Eurooppa ei pysy yhtenäisenä, niin sitten käy huonosti. Täytyy toivoa, että Euroopan maat pysyvät yhtenäisenä Ukrainan tukena. Ja Suomessa on pidettävä tietenkin huoli, että omien puolustusvoimiemme resurssit ovat riittävät.

– Terveydenhuoltojärjestämme pitäisi kiireen vilkkaan saada toimivaksi, lehtitietojen mukaan tilanne on huono jokaisella hyvinvointialueella. Tutkimustiedon käyttöä, teknologiaa ja palveluohjausta on tehostettava niin, että potilaat saadaan nopeasti hoitoon.

Koulutuksessa varhaiskasvatus ja peruskoulutus ovat tärkeimpiä alueita, jotta lapset saavat hyvän perustan elämälleen. Maahanmuuttajien suomen kielen opetus on tärkeää, jotta heidät saadaan integroitua paremmin suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Maatalousyrittäjien tilanne on hankala ja toimenpiteitä tarvitaan. Maaseutuun liittyy myös ajankohtainen susikysymys, susien määrä on kasvanut hurjasti, lammastiloilla pelätään ja kunnille koulukuljetusten järjestäminen tulee kalliiksi. Jotain on tehtävä nopeasti, päätökset vain tuntuvat kestävän.

Ruotsin epävakaa tilanne nousi esiin yleisökysymyksestä. Lahdenperä totesi, että Ruotsin kasvaneet ongelmat ovat olleet kyllä tiedossa, mutta on todettu, että Suomessa tilanne ei ole läheskään yhtä paha, mutta nyt totuus on paljastunut.

– Poliisi on saanut lisäresursseja mutta esiin on noussut toinen ongelma, mistä saadaan poliiseja? Poliisialalle, kuten myös sote-alalla, ongelma on hakijoiden puute. Pääsyvaatimuksia on nostettu ja se karsii hakijoita. Toisaalta, ainakaan poliisijohdossa, ei ole halua vaatimusten laskemiseen.

Sote-puolella puhuttaa lääkärien pako yksityiselle puolelle. Palkat ovat parempia, mutta Lahdenperän mukaan myös kuormitus on kovempi.

– Siirtyminen yksityiselle puolelle on ymmärrettävää ja sallittava, sen sijaan keikkatyöntekijöiden ylisuuret palkkiot pitäisi saada kuriin.

Jussi Arola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän