Ugin kaupungille kulttuuriympäristöteko-palkinto – Arkkitehtuuripoliittinen ohjelma sai kiitosta rakennetun ympäristön laadun merkityksen korostamisesta

2

Järjestyksessään kolmas Varsinais-Suomen kulttuuriympäristöteko -palkinto luovutettiin Korjaamisen jalo taito -seminaarissa tiistaina Uudenkaupungin kaupungille.

Palkinnon vastaanotti Uudenkaupungin kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén , jonka pitkään jatkunut työpanos Uudenkaupungin hyväksi on ollut myös arkkitehtuuripoliittisen ohjelman kantavana voimana.

Arkkitehtuuripoliittisen ohjelman (Apoli) tavoitteena on rakennetun ympäristön laadun pitkäjänteinen ja systemaattinen säilyttäminen ja parantaminen – kestävän, toimivan ja omintakeisen ympäristön luominen ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.

Ohjelma pohtii, miten rakennettu ympäristö vaikuttaa uusikaupunkilaisten onnellisuuteen ja hyvinvointiin ja se sisältää myös konkreettisia toimenpiteitä. Ohjelmassa lähdetään liikkeelle Uudenkaupungin ominaispiirteistä, paikan henkeä korostaen, ja esitellään Uusikaupunki-mallin ensimmäinen versio.

Kokonaisuus rakentuu kompassin muotoon, johon on nostettu neljä painopistettä: kestävyys, toimivuus, omanlaisuus ja yhteisöllisyys. Ohjelman osana kaupunkisuunnittelun oma arjessa päivittyvä kokonaisuus koostuu toimintatavoista ja malleista.

Nyt kolmatta kertaa jaettavan Varsinais-Suomen kulttuuriympäristöteko -palkinnon tarkoituksena on rohkaista ja innostaa alueen kuntia, yhteisöjä ja yksityisiä kansalaisia vaalimaan omaa kulttuuriympäristöään.

Palkinto voidaan myöntää laaja-alaiselle kulttuuriympäristön hyväksi tehtävälle työlle tai yksittäisen rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot säilyttävälle kunnostustyölle.

Olennaista on, että teko voi toimia mallina ja esimerkkinä muille.  Viime vuonna palkinto annettiin Bryggman-säätiön asiamiehelle Mikko Laaksoselle .

Kulttuuriympäristöteko-palkinto


Palkinnon jakaa Varsinais-Suomen kulttuuriympäristötyöryhmä.

Runsaat 20 vuotta toimineen työryhmän on nimennyt Varsinais-Suomen Ely-keskus ja vastaava ryhmä toimii Suomen kaikissa maakunnissa.

Edustettuina Varsinais-Suomen Ely-keskuksen ohella Varsinais-Suomen liitto, Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo, Museovirasto, Metsähallitus, ProAgria Länsi-Suomi / Maa- ja kotitalousnaiset, Finska Hushållningssällskapet, Senaatti-kiinteistöt, Bryggman-instituutti, Valonia, Turun kaupunki, Naantalin kaupunki, Salon kaupunki, Paraisten kaupunki, Uudenkaupungin kaupunki, Loimaan kaupunki, Kemiönsaaren kunta, Kosken Tl kunta, Marttilan kunta ja Oripään kunta.

Ryhmän tehtävänä on edistää ja ohjata maakunnassa tehtävää kulttuuriympäristötyötä sekä lisätä yhteistyötä ja tiedonkulkua toimijoiden kesken. 

2 KOMMENTIT

  1. Korjaamisen jalo taito-seminaarissa on unohtunut miten Uusikaupunki suhtautuu asiaan. Äskettäin purettiin Viikaisten koulut. Samalla meni purkuun lähes uusi keittiörakennus, joka maksoi neljä miljoonaa euroa ja vaikka valtuusto oli päättänyt, että se tulee säilyttää. Kohta puretaan Pohitullin koulu. Sitten puretaan uimahalli. Ja joskus jo vuosia sitten purkupäätöksen saanut Terveyskeskus. Jokainen voi tehdä johtopäätöksen miten hyvin Uusikaupunki suhtautuu rakennetun ympäristön merkitykseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän